|
|
|
Uitjes in rode-wijnsaus |
|
ingrediënten: |
|
|
l kg zilveruitjes of sjalotjes,
100 g roomboter,
zout en versgemalen peper,
2 theelepels suiker,
5 dl runder- of groentebouillon,
5 dl droge rode wijn,
1/2 theelepel balsamico- of frambozenazijn,
2 theelepels verse tijmblaadjes. |
|
bereiding: |
|
|
Breng op hoog vuur een voor driekwart gevulde pot gezouten water aan de kook. Blancheer er de uitjes l tot 2 minuten in. Giet ze af en dompel ze dan onmiddellijk in een kom koud water om het kookproces te beƫindigen. Giet ze weer af
Snijd met een klein scherp mes de worteleinden van de uitjes af en verwijder de velletjes.
Verhit de boter in een anti-aanbakpan op matig vuur
Doe er de suiker in en laat onder af en toe roeren circa 10 minuten zachtjes bakken tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze tijdens het bakken met zout en peper en dan met suiker zodat ze mooi karameliseren.
Voeg de bouillon en wijn toe, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Laat zonder deksel 10 minuten sudderen tot de uitjes gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan over in een grote kom. Zet de pan op hoog vuur en laat een tiental minuten koken tot het vocht tot een glanzende stroop is ingekookt.
Doe de uitjes in de pan en voeg de azijn en tijm toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de uitjes nog een drietal minuten doorwarmen
Tip:
Lekker als garnituur bij gegrilde biefstuk, gebraden eend of eenvoudig bereide vis. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|