laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Rabarber-frambozenbavarois met citroen
  ingrediënten:
    Voor de koekjes:
50 g suiker
50 g bloem
50 g eiwit
50 g boter

Voor de bavarois :
300 g rabarber
boter
80 g griessuiker
sap van 1/2 citroen
4 blaadjes gelatine van 3 g
3 dl room
50 frambozen
1 dl room
20+20 g bloemsuiker
1 onbehandelde citroen
40 g griessuiker
4 topjes munt
  bereiding:
    Meng voor de koekjes de suiker met de bloem. Voeg het eiwit (niet opgeklopt) toe en als laatste de gesmolten boter. Leg hoopjes deeg van ongeveer een halve dessertlepel op een ovenplaat met anti-aanbaklaag (ver genoeg uit elkaar). Vorm met de bolle kant van de lepel dunne ronde plakjes van 8 cm diameter. Bak 5 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Neem de plaat uit de oven en laat de koekjes erop afkoelen. Vorm en bak de rest van de koekjes, voorzie minstens 8 koekjes. Was de rabarber en snijd in kleine stukjes. (Jonge ongeschilde rabarber houdt zijn mooie kleur. Je kunt rabarber gemakkelijk invriezen).

Smelt een nootje boter in een steelpan en voeg de rabarber, suiker, citroensap en 3 eetlepels water toe. Dek af en laat op een zacht vuurtje stoven. Laat smelten tot de vezels volledig van elkaar loskomen (laat niet bruin worden). Roer regelmatig tot de massa moes wordt. Mix het geheel. Week de gelatineblaadjes in koud water en knijp ze uit. Roer ze door de nog warme rabarbermoes en laat afkoelen. Klop de room op maar houd hem nog even lobbig (bijna stijf).

Spatel de room onder de afgekoelde massa. Controleer de frambozen op onreinheden en verwijder mogelijke restjes steel. Zet 4 ringen op een schotel met bakpapier. Doe in elke ring een laagje bavarois met een hoogte van ongeveer 1,5 cm. Schik in elke ring 8 mooie frambozen voorzichtig naast elkaar tegen de rand. Vul de ringen verder met bavarois. Maak het oppervlak glad en zet de ringen in de koelkast. Laat de bavarois minstens 3 uur opstijven. Klop 1 dl room met 20 g bloemsuiker vast op.

Snijd met een dunschiller de dunne schil van een halve citroen weg. Snijd deze zeste in zeer dunne lange reepjes, en nogmaals in minutieuze deeltjes. Bewaar wat voor de afwerking. Plet de overige frambozen met het sap van een halve citroen, 40 g griessuiker en de minutieuze flintertjes citroenschil met een vork tot een ongekookte jam. Maak de bavarois langs de ringwanden met een scherp mesje los. Verwijder de ringen. Leg op elk bord een rond koekje. Zet er een rabarberbavarois op en spuit er een toef slagroom bovenop. Prik er een topje opgefriste munt in, verdeel er wat reepjes zeste over en schik er een tweede koekje schuin op. Verdeel de ongekookte jam rond de bavarois.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats