Lamskoteletten a la Nigoise |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
8 lamskoteletjes
1 gepeld teentje knoflook
1 flinke mespunt
rozemarijnpoeder
1 mespunt tijmpoeder
peper, zout
3 eetlepels olijfolie of andere olie
2 eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
1 geperst teentje knoflook
4 middelgrote gepelde ontpitte tomaten
12 ontpitte zwarte olijven
1 kleine tube ansjovispasta |
|
bereiding: |
|
|
Hak het uiteinde van de ribbeentjes af. Snijd het teentje knoflook overlangs door. Wrijf de koteletten aan weerszijden met het knoflook in.
Maak een mengseltje van het rozemarijn poeder en het tijmpoeder met naar smaak peper en zout. Wrijf daarmee de koteletjes in.
Laat de olie goed warm worden. Bak daarin de koteletjes in korte tijd mooi van kleur. Temper de warmtebron. Laat de ui met het geperste teentje knoflook bij het vlees even glazig worden.
Doe de stukjes tomaat in de pan. Sluit die als de inhoud kookt. Temper de warmtebron.
Spuit in de holte van de ontpitte olijven wat ansjovispasta. Doe de olijven in de pan.
Verwarm de serveerschaal voor.
Voeg aan de saus rondom het vlees in de pan wat kokend water en naar smaak peper en zout toe. Serveer het gerecht direct.
Wijntip:
Aanbevolen wordt een eenvoudige krachtige rode wijn uit de Provence of uit Roussillon.
Tip:
Gebruik verse gehakte kruiden in plaats van gedroogde kruiden of kruiden in poedervorm.
Van het oorspronkelijke recept waarin ansjovis wordt gebruikt kan worden afgeweken door dit ingrediënt niet te gebruiken. Wie de smaak in combinatie met lamsvlees wel zal weten te waarderen, kan de koteletten ook vlak voor het opdienen aan één zijde met stukjes ansjovisfilet beleggen of met ansjovispasta bestrijken.
Het voorverwarmen van schalen kan heel eenvoudig. Plaats de schaal even in een warme oven, zet de schaal opeen omgedraaide deksel van een pan met kokende inhoud of spoel de schaal met heet water af. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|