Normandische kalfskoteletten |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
4 kalfskoteletten van ruim 200 gram per stuk
300 gram champignons
1/2 deciliter calvados
5 eetlepels bloem
1 deciliter ontvette jus
peper
1 deciliter kook- of garderoom
zout
100 gram roomboter
worcestersaus of aroma
4 kleine in ringen gesneden sjalotjes |
|
bereiding: |
|
|
Wrijf de koteletten aan beide zijden in met peper en zout.
Doe de bloem op een bord en wentel het vlees hierdoor. Klop overtollige bloem eraf.
Laat de boter warm worden tot het schuim begint weg te trekken. Bak de koteletten eerst aan beide zijden even aan. Daarna op de wat lager gedraaide warmtebron mooi van kleur laten worden. Voeg op het laatst de uiringetjes toe.
Was intussen de champignons en verwijder daarbij de harde en donkere delen. Snijd de champignons overlangs in plakjes en leg die rondom het vlees in de boter. Keer de koteletten af en toe om. Laat de uiringetjes en de champignons licht kleuren.
Verwarm de calvados in de sauslepel op enige afstand boven een vlam voor. Giet de drank met een dunne straal in de pan en steek de calvados aan. Laat de vlam doven en schenk 6-8 eetlepels kokende jus langs de wand in de pan. Sluit die en laat het vlees in de gesloten pan nog even nasudderen en gaar worden.
Verwarm de serveerschotel voor. Leg de koteletten erop en houd die afgedekt even warm.
Roer de jus goed door en roer eventueel aanzetsel losvan de panbodem. Schenk al roerende de room in de pan. Laat de saus zacht koken tot die voor eenderde ingekookt is. Voeg naar smaak nog wat worcestersaus, peper en zout toe.
Schep de saus met het garnituur van ui en champignons over het vlees. Serveer het gerecht direct.
Tip:
Probeer voor dit Franse gerecht de zogeheten Franse weide-champignons te kopen of gebruik grote champignons.
Maak de benodigde jus snel met juspoeder.
Geef er verse groente, aardappels en gepofte appels bij. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|