laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Charlotte-taart
  ingrediënten:
    Voor 4-6 personen:

    500 gram verse frambozen of aardbeien
    80 gram poedersuiker
    4 eetlepels citroensap
    1/2 liter melk
    1/2 overlangs gespleten vanillestokje
    2 eierdooiers
    50 gram suiker
    1 zakje vanillesuiker
    enkele korrels zout
    15 gram maizena
    10 gram custardpoeder
    250 gram madeleines of lange vingers
    4-5 eetlepels sinaasappelsap of citroenlimonade siroop
    1 flesje (1 1/2 deciliter) frambozen- of aardbeiendessertsaus
  bereiding:
    Was de vruchten met lauwwarm water en verwijder de kelkjes. Laat de frambozen of aardbeien uitlekken.

Doe de vruchten in de kom. Houd ongeveer 20 mooie exemplaren apart voor de garnering. Dep die goed droog en zet ze afgedekt in de koelkast. Schud de poedersuiker en het citroensap door de vruchten in de grote kom

Breng de melk en het vanillestokje bijna tot aan het kookpunt. Laat het mengsel daarna op de zeer laag gedraaide warmtebron trekken

Klop de eierdooiers met de suiker lichter van kleur en enigszins schuimig. Voeg de vanillesuiker, wat zout en de maizena met custardpoeder toe. Roer alles glad onder druppelsgwijs toevoegen van 2 eetlepels koud water.

Neem het vanillestokje uit de melk

Klop de warme melk met kleine hoeveelheden tegelijk door het eierdooiermengsel. Klop de vloeistof glad. Giet die dan terug in het pannetje en verwarm onder geregeld kloppen tot een dikke gladde saus is ontstaan.

Spoel intussen de gebruikte kom met koud water om. Droog de kom niet en doe er de gele room uit de steelpan in. Dek deze room af met plasticfolie om velvorming enigszins tegen te gaan. Zet de kom afgedekt apart.

Breek 8 lange vingers in stukken en kruimel ze fijn. Doe het kruim in een diep bord.

Schep de frambozen in de zeef. Vang het uitlekkende vocht op en houd dit apart. Draai de frambozen door de zeef. Zet de kom afgedekt in de koelkast

Roer limonadesiroop naar smaak door het uitgelekte vocht. Bedruppel met een deel hiervan de rest van de lange vingers.

Bekleed de bodem van de schaal of vorm met lange vingers, de bolle zijde naar beneden.
Schep daarop wat in het midden wat gele room Zorg dat die de wand van de schaal niet raakt en bekleed de wand met hele of stukken lange vingers. Plaats die dicht tegen elkaar met de bolle zijde naar buiten

Leg in de ruimte binnen de lange vingers laag om laag, frambozenpuree, koekkruim, banketbakkersroom tot alles is gebruikt en de ruimte bijna of helemaal is gevuld. Dek af met de rest van de lange vingers en druppel daarop uitlekvocht. Dek de schaal af met een schotel of aluminiumfolie. Zet de schaal in de koelkast.

Neem voor het serveren de schotel of het aluminiumfolie van de schaal of vorm. Leg een grotere schotel ondersteboven op de schaal en draai beide snel om.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats