|
|
Variatie op de boterham
* Met varkensgebraad en tomaat
Beboterd volkorenbrood met:
gebakken varkensgebraad - schijfjes tomaat - gemengde scheuten
* Zuiders
Minisandwiches met:
tzatziki - reepjes gedroogde tomaat - Provençaalse olijven, in schijfjes gesneden
* Zoet - hartig
Exotisch vruchtenbrood met:
eiersla - 2 sneetjes gedroogd bergvlees - rucola
* Met gerookte zalm
'Pain de mie' toastbrood met:
verse kaas met fijne kruiden - 1 sneetjes gerookte zalm - enkele uiringen - tuinkers
Tip:
verpak uw boterhammen en bewaar ze koel. Zo blijven ze meerdere uren lekker vers.
Heerlijke maaltijdsalades
- Maaltijdsalades zijn een smakelijk alternatief voor het middagmaal. U kan ze makkelijk overal meenemen in een goed afgesloten bewaardoos.
- Maak het uzelf makkelijk: kook de avond voordien (terwijl u het avondmaal klaarmaakt) een grotere hoeveelheid aardappelen, rijst of pasta. Zo hebt u onmiddellijk al de basis voor uw salade. U werkt ze dan gewoon verder af met wat de koelkast biedt.
- Als u een groene slasoort verwerkt, kies er dan een met stevige bladeren: ijsbergsla, rucola, lollo rossa, ... Die blijven langer knapperig.
- Kant-en-klare blokjes: salami, kaas (Affligem, Grimbergen of Postel) of hamreepjes zijn ook zeer handig.
- Als u de salade vooraf klaarmaakt, hou de saus dan in een apart kommetje. U giet ze er dan gewoon over, net voor u aan tafel gaat.
Enkele creatieve ideeën
Aardappelsalade met feta:
Gekookte aardappelblokjes - radijsschijfjes - fijngesnipperde lente-uitjes - fetablokjes in olie - olie met fijne kruiden (van de fetablokjes) - peper en zout
Aardappelsalade met krab:
Gekookte aardappelblokjes - krabvlees (blik) - fijngehakt bieslook - olijfolie - scheuten - peper en zout
Aardappelen gaan ook heel goed samen met gekookte sperzieboontjes, fijngesnipperde prei, zoet-zure augurkjes, lente-uitjes, radijzen, bieslook, ...
Pastasalade met pesto:
Gekookte pasta - halve kerstomaatjes - olijven - gerookte ham, in reepjes gesneden - veldsla - olijfolie - pesto - peper en zout
Pastasalade met tonijn:
Gekookte pasta - tonijn (blik) - gesnipperde sjalot - fijngesneden peterselie - hardgekookt ei - komkommerblokjes - notenolie - balsamiekazijn - peper en zout
Nog enkele andere ingrediënten die uw salades op basis van koude pasta verrijken: komkommer, kerstomaatjes, olijven, gedroogde tomaten, venkel, champignons, peterselie, ...
Rijstsalade met ham en kiwi:
Gekookte rijst - ham, in reepjes gesneden - kiwiblokjes - rozijnen - mayonaise - peper en zout
Rijstsalade 'Hawaii':
Gekookte rijst - kippenham met fijne kruiden, in reepjes gesneden - ananas - zoete maïs - rode paprika - cocktailsaus - peper en zout |