|
|
|
Appelcake in zanddeeg |
|
ingrediënten: |
|
|
voor een taartvorm met een diameter van 19 cm
Voor het zanddeeg :
100 g boter,
100 g griessuiker,
1 ei,
200 g bloem,
1,5 g natriumbicarbonaat
mespuntje bakpoeder
Voor de cake :
75 g boter,
75 g griessuiker,
75 g eitjes (= 1,5 eitje),
75 g bloem,
2,5 g vanille-extract,
2 appels
Afwerking : poedersuiker
Materiaal : 1 taartvorm met grof gekartelde kant van ca 19 cm diameter |
|
bereiding: |
|
|
bereid het zanddeeg :
Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en basterdsuiker in een grote kom.
Maak in het midden een kuil en doe daarin het zakje vanillesuiker en het ei.
Snijd de boter in vlokjes en leg ze op de rand van de bloem.
Kneed kort maar krachtig met een koele hand tot een glad en soepel deeg is ontstaan.
wikkel het deeg in plastiekfolie en laat het liefst een nacht rusten in de koelkast
beboter de taartvorm
rol het deeg uit op een dikte van 3 mm
bekleed de vorm met het deeg en prik in de bodem
klop de boter romig, voeg de suiker toe, klop er in twee keer de eieren onder
voeg het vanille-extract toe en meng er kort de bloem onder
schil 2 appels, verwijder de klokhuizen en snij in plakjes
verdeel ze over de bodem van het zanddeeg
stort hierop het beslag
schil de derde appel en schik hem in plakjes bovenaan het beslag
bak deze cake in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 35 à 40 minuten
controleer of de cake uitgebakken is
haal de cake uit de oven, laat afkoelen op een rooster
bestrooi met poedersuiker
Opmerking :
Weeg 75 g eitjes af zonder schaal, zo bekomt u de juiste verhoudingen voor een 4/4 cake. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|