|
|
|
Marc's brood |
|
ingrediënten: |
|
|
- Oven
- Broodvormen
- (Olijf)olie of boter
- 500 gram bloem (wit,6granen/4 zaden)
- 300 ml lauw water
- 11 gram droge korrelgist
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- een grote kom
- eventueel een mixer met kneedhaken
- een waterverstuiver |
|
bereiding: |
|
|
Strooi de gist in het lauwe water en klop het op tot het helemaal vermengd is.
Laat dit zeker tien minuten staan.
Doe de bloem in een kom. Strooi aan de zijkanten de suiker. Maak in de midden een kuiltje en strooi daarin het zout. Meng dit eventjes met een lepel.
Kieper het lauwe water met gist erover. Dit allemaal goed kneden met de handen of met de mixer. Zèker een kwartier.
Doe er ondertussen een beetje olie of boter bij (dit is echter niet noodzakelijk). Als het geknede geheel niet meer plakt, dek je het af met een klammige keukenhanddoek. Een uur laten rusten.
Na een uur is het gerezen en minstens verdubbeld in volume. Eén minuut terug kneden met de hand (of met de mixer).
Vet je bakvorm in met olie of boter. Rol de deeg tot een mooi langwerpige vorm zodanig dat ie in de bakvorm past.
Terug de klammige handdoek erover en nog een halfuur tot een uur laten rijzen. Dan in de oven (op +-200 graden).
Na tien minuten de bovenkant natverstuiven (dit bevordert de knapperige bruine korst). Herhalen na tien minuten.
Na 25 tot 30 minuten uit de oven halen en brood uit de bakvorm halen en laten koud worden op een bakrooster of iets dergelijks (er moet in ieder geval lucht aan de onderzijde kunnen). |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|