laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Frangipanetaart 2
  ingrediënten:
    1 kant-en-klare bladerdeegbodem (vind je in de vershoudafdeling)
200g amandelpoeder
200g suiker
1 groot ei
4 eierdooiers
rasp van een halve citroenschil
100g boter
abrikozenconfituur
1 groot blik peren of 2 verse peren

Voor het glazuur: 10 flinke eetlepels poedersuiker (= bloemsuiker),
1 theelepel citroensap,
2 eetlepels lauw water
Facultatief: 1 vel diepvriesbladerdeeg (worden meestal verkocht per 5).
  bereiding:
    Verwarm de oven voor op 200°C. (facultatief: laat 1 vel diepvriesbladerdeeg ontdooien)
Meng het amandelpoeder met de suiker, 1 volledig ei en het citroenrasp. Je krijgt een droge, korrelige massa. Voeg dan de 4 eierdooiers toe, samen met de boter en meng alles goed. De massa is nog steeds taai, maar ze is wel vochtiger en smeuïger geworden.
Bekleed een ronde taartvorm met de kant-en-klare bodem. Prik hier en daar gaatjes in de bodem met een vork. Breng dan over de hele bodem een dun laagje abrikozenconfituur aan. Snijd de peren in schijfjes en schik ze op de taartbodem. Verdeel nadien het taaie amandelbeslag over de peren. Je schept het amandelmengsel beter met kleine hoeveelheden op de peren omdat het mengsel moeilijk uit te strijken is. De stukjes peer moeten mooi bedekt zijn. (Facultatief: Rol het vel diepvriesbladerdeeg uit en snijd het in dunne reepjes. Leg nadien de reepjes op het amandelmengsel zodat een geruit patroon ontstaat. )
Bak de taart 40 à 45 minuten tot ze bruin ziet. Let op, want de taart verbrandt snel! Laat nadien de taart afkoelen.
Maak ondertussen een glazuur die je over de taart giet zodra die voldoende afgekoeld is. Je mengt daarvoor de poedersuiker met het citroensap en het water. Goed roeren zodat je niet te veel klonters krijgt. Het glazuur moet heel stroperig en wit zijn. Dat strijk je dan uit over de taart en laat je verder stollen.

Opmerkingen
Je kan het recept iets lichter maken door de boter te vervangen door halvarine. Daarvoor neem je de helft (50g) smeerboter en de helft bakboter (50g). Ik gebruik altijd vloeibare bakboter, dat is veel handiger. Ik gebruik ook altijd rietsuiker ipv kristalsuiker. Ik vind de smaak dan net iets beter, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.
Voor het citroenrasp wrijf je de citroen simpelweg over een rasp totdat de gele kleur weg is. Je wast de citroen uiteraard vooraf.

Eén van de klassiekers onder de taarten is de frangipane. Je vindt het dagvers bij de bakker, maar je kan ze ook als kleine cakejes kopen in de supermarkt. Ze behoren alleszins tot mijn favorieten! Ik heb dan ook niet lang geaarzeld om een recept uit te proberen dat ik jaren geleden in Goed Gevoel vond. Het is geen klassiek frangipane-recept. De basis blijft natuurlijk amandelpoeder, maar er worden ook stukjes peer en wat citroenrasp in verwerkt en je zal merken dat de taart zo een fris en sappig accentje krijgt. Frangipanetaart wordt al snel droog van binnen tijdens het bakken en dat kan je zo vermijden. Als je de taart echt “af” wil maken, kan je de bovenkant afwerken met reepjes bladerdeeg die je in een ruitjespatroon op de taart schikt. In dat geval mag je rekening houden met de puntjes ‘facultatief’.

Dit is een recept van Jeanny G.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats