|
|
|
Brusselse kop |
|
ingrediënten: |
|
|
2 wortelen,
2 preiwitten,
2 witte selderstengels,
1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie),
1 ui doorprikt met 3 kruidnagels,
1/2 l droge witte wijn,
3 varkenspoten,
3 varkenstongen,
1 varkensstaart,
1 dikke ui,
4 blaadjes witte gelatine,
1 scheut azijn |
|
bereiding: |
|
|
Maak de groenten schoon en was ze. Doe al de ingrediënten in een grote kookpan, voeg de witte wijn toe en overgiet het vlees volledig met koud water. Kruid met peper en zout en laat onder deksel 3 uur pruttelen (1 1/2 uur in de snelkookpan). Neem het vlees uit de pan en laat de bouillon inkoken. Verwijder de botjes van het vlees en pel de tongen. Verdeel het vlees in twee porties. Voor de preskop: snij de varkenstongen in blokjes (hou het achtereind apart voor de kip - kap) en doe ze in een terrine met de magere stukken van de varkenspoten en de staart. Zeef de ingekookte bouillon, roer er vier geweekte gelatineblaadjes door en breng op smaak. Overgiet daarmee volledig het vlees en laat opstijven in de koelkast. Leg er een plankje met een gewicht bovenop en laat nog 10 uur opstijven in de koelkast. Voor de kip - kap: leg de zwoerden van de varkenspoten, de staart en de resten van de tongen in een schotel met een dikke ui. Draai door de vleesmolen en voeg naar smaak een scheut witte azijn toe. Schep het gemalen vlees in een terrine, kruid bij en overgiet met een beetje van de bouillon met gelatine. Laat opstijven in de koelkast en bedek met een plankje met gewicht. Laat 10 uur opstijven in de koelkast. Serveer de in plakken gesneden preskop en kip - kap met mosterd, mayonaise, augurken, zure uitjes, een slaatje, boerenbrood en een stevig glas kriek. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|