laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Île flottante
  ingrediënten:
    Île flottante

Nodig voor 4 personen
: 0,5 l melk, 50 g suiker (S1), 1 in de lengte opengesneden vanille- stok, 6 eiwitten, 1 snuifje zout.

Bereiding : klop de eiwitten en het snuifje zout met een garde op in een ruime, volledig vetvrije kom, tot het schuim luchtig en wit is. Voeg er, onder voortdurend verder kloppen, beetje bij beetje de suiker aan toe. Het eierschuim verder kloppen tot het luchtig en stevig is.

Snij de vanillestok in de lengte open, schrap met een mesje de zaadjes eraf en voeg alles aan de melk toe. Breng de melk aan de kook. Zodra de melk kookt, het vuur minderen en de temperatuur tot net onder het kookpunt houden.

Vorm de stevig opgeklopte eiwitten met behulp van 2 lepels tot de vorm van grote kippeneieren (dit gaat ook heel gemakkelijk met een grote ijsschep). Leg de eiwitvormpjes voorzichtig in de net niet kokende melk. Laat ze zo gedurende een minuutje zachtjes garen. Let erop dat de melk niet kookt!

Draai de vormpjes op de andere zijde en laat weerom een minuutje garen. Schep de gegaarde eiwitschuimpjes uit de melk en laat ze uitlekken.
  bereiding:
    Engelse room

Nodig voor 1 liter : 0,5 l volle melk, 150 g kristalsuiker, 7 eidooiers, 1 in de lengte opengesneden vanillestok.

Bereiding : breng de melk aan de kook met de vanillestok. Meng eidooiers en suiker in de mengkom van een keukenrobot en laat tot lichtgele kleur opkloppen.

Roer de kokende melk beetje bij beetje onder de opgeklopte ei- en suikermassa. Breng deze samenstelling onder voortdurend roeren met een houten lepel, op een zacht vuurtje, tot een temperatuur van 80 à 85°C. Zeker niet boven de 90°C brengen, anders gaan de eidooiers stollen en verliezen ze hun bindkracht!

De verkregen Engelse room door een fijne zeef gieten en de kom op een ijsbad plaatsen. Regelmatig in de saus roeren tot volledige afkoeling.


Afwerking : giet een soeplepel van de koude Engelse room in een voorgekoeld diep bord en plaats per bord twee gepocheerde eiwitschuimpjes. Overgiet met karamelsaus.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats