|
|
Voor de jam heb je ½ kilo mandarijnpartjes no-dig. Voor die hoeveelheid heb je, ? x 500 gram, ongeveer 650 gram ongeschilde mandarij-nen nodig. Is het geen mandarijnenseizoen dan kun je ook (biologische) sinasappels gebrui-ken.
????
voor 2 potten van 250 ml
(2 ‘gewone’ jampotten)
½ kilo geschilde mandarijnen
½ kilo geleisuiker
sap van een halve citroen
????
1. Pel de mandarijnen. Haal de partjes los van elkaar.
2. Snij de partjes in drieën, snij zoveel partjes tot je ½ kilo hebt. Haal de pitten eruit en gooi ze weg.
3. Doe de mandarijn in een pan.
4. Pers de halve citroen uit en doe het sap ook in de pan.
5. Doe de halve kilo geleisuiker erbij.
6. Veeg de onderkant van de pan goed schoon. Let op! Het mengsel wordt super heet! Doe dus rustig aan. Draag een schort en ovenwanten bij het roeren!
7. Zet de pan op de kookplaat en zet hem op de hoogste stand (12).
8. Roer de inhoud van de pan om met een houten pollepel.
9. Blijf rustig doorroeren.
10. Als het mengsel borrelt en blijft borrelen, ook als je roert, dan zet je de kookplaat op stand 6.
11. Het mengsel moet nu nog precies 4 minuten koken. Blijf rustig roeren.
12. Zet de pan op een onderzetter.
13. Pak de potten en zet deze naast de pan. De potten gewassen en 5 minuten gekookt zodat bacteriën en schimmels zijn uitgeschakeld.
14. Vul de potten met een diepe opscheplepel. Laat de potten op het werkblad staan: beter wat jam naast de pot op het werkblad dan op je hand.
15. Sluit de potten af en zet ze op z’n kop weg. Pas wel op; de potten zijn er erg heet!
16. Na 5 minuten kan je ze weer rechtop zetten.
17. Veeg de potten schoon met een schone vaatdoek en heet water, droog ze daarna af.
18. Tenslotte kan je een leuk etiket maken en die er op plakken. |