Bombe van Grand Marnier en chocolade |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
50 g suiker
2 eieren
1 eetlepel Grand Marnier (of Cointreau)
50 g bloem
1 eetlepel cacaopoeder
4 bombe-vormen (of bv grote theekopjes)
voor de mousse:
1/8 l crème fraîche
1 eetlepel Grand Marnier
1½ eiwit
20 g suiker
75 g witte chocolade
voor de ganache:
150 g pure chocolade
1 dl room
voor de saus:
1 sinaasappel
200 g suiker
3 eetlepels Grand Marnier |
|
bereiding: |
|
|
Klop voor de deegplak de eieren met de suiker en likeur dik en crèmig.
Zeef de bloem met de cacao en spatel dit mengsel door de eieren.
Strijk het beslag ca. 1 cm dik uit op een met bakpapier belegd bakblik.
Bak de deegplak in de op 175º C voorverwarmde oven gaar en bruin in 8-10 minuten.
Laat de taartplak afkoelen.
Bekleed de bombevormen eerst met plasticfolie en vervolgens met het deeg.
Klop voor de mousse de crème fraîche met de likeur halfstijf.
Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en schep de crème fraîche hierdoor.
Vul de bombes met de mousse.
Verbrokkel voor de ganache de chocolade boven de room en verwarm het geheel.
Laat de chocolade al roerend smelten.
Laat de ganache afkoelen tot ca. 35º C.
Neem de bombes uit de vorm en zet ze met de bolle kant naar boven op een rooster.
Schenk de ganache over de bombes en laat het geheel stevig worden.
Boen de sinaasappel schoon onder de hete kraan.
Schil de sinaasappel en snijd de schil in dunne repen.
Zet de schil op met ruim koud water en laat het vocht aan de kook komen.
Schenk het water af.
Herhaal dit nog twee keer.
Breng de suiker met 2 dl water en de geblancheerde sinaasappelschil aan de kook en laat het vocht inkoken tot een derde.
Roer de Grand Marnier door de saus en laat het afkoelen.
Zet de bombes op vier bordjes en schep de saus met de schilletjes hier omheen. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|