laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Perenkaramelijs
  ingrediënten:
    60 gram roomboter
200 gram witte basterdsuiker
375 ml (schenk)room
2 sappige peren (450 gram)
125 ml melk
1 theelepel vanille-extract
  bereiding:
    Schil de peren, verwijder het klokhuis en vierendeel ze. Snijd ze in partjes. Doe de boter en suiker in een steelpan. Zet op een middelhoog vuur en verwarm tot de suiker bruin is en gesmolten (10 min). Voeg voorzichtig een eetlepel room toe en laat een minuut pruttelen. Doe de partjes peer erbij, draai ze in de karamel rond en laat ze 5 minuten stoven. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze boven de pan uitlekken. Pureer de peren in een keukenmachine en houd ze apart.
Doe de rest van de room, de melk en het vanille-extract in een kom en klop tot het mengsel dik wordt. Roer de gepureerde peren erdoor en ongeveer 1,25 deciliter van de iets gekoelde karamel. Dek de kom af en zet hem in de vriezer.
Haal de kom er na een uur uit en roer met een mixer goed door. Zet weer terug in het vriesvak en herhaal dit procédé na een uur. Roer nog één keer goed door. Doe het restant van de karamel erbij en roer dit met een lepel nog enkele malen door het ijs. Doe het mengsel in een geschikte diepvriesdoos met deksel en zet in het vriesvak.

Deze werkwijze levert smakelijk ijs op, maar ze stamt nog uit de prehistorie. Met een moderne ijsmachine ben je veel sneller thuis. Je giet het room-melk-peren-mengsel in een gekoelde kom en laat de machine draaiend zijn werk doen. Tegen het einde (na ongeveer 30 minuten) roer je er het restant karamel erdoorheen. Klaar!
Probeer dit recept ook eens met perziken of bananen!
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats