|
|
|
Greek Christmas kalkoen |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 6 à 8 personen:
Kalkoen of kapoen van 3,5 à 4 kilo
2/3 kopje olijfolie
150 gram lams- of rundsgehakt
10-12 tamme kastanjes
2 uien
laurierblad
1/4 kopje witte of rosé wijn
2 eetlepels gemalen pijnboompitten
1/2 kopje gekookte rijst
1 kopje water
3 eetlepels gepelde tomaat in stukken
zout en peper |
|
bereiding: |
|
|
1. Kook, pel en hak de kastanjes fijn
2. Snij de uien in hele fijne stukjes
3. Maak de kalkoen/kapoen schoon en verwijder de ingewanden
4. Besprenkel zowel binnen als buiten de kalkoen met zout en peper
5. Was de ingewanden zorgvuldig en snij ze in kleine stukjes
6. Verwarm de oven op 230° Celsius
7. fruit de uien in olie
8. Voeg de ingewanden en het gehakt toe, blijf roeren tot het lichtbruin is
9. Voeg peper, zout, laurierblad, tomaten, wijn en water toe. Roer alles goed om
10. Dek af en laat 20 à 25 minuutjes sudderen, tot bijna alle vloeistof is geabsorbeerd
11. Roer er de pijnboompitten, rijst en kastanjes door en haal van het vuur
12. Steek de vulling in de kalkoen en bind deze vast
13. Vet de kalkoen in met olijfolie
14. Plaats in een braadslede en dek af met zilverpapier
15. Verminder de oven tot 175 graden
16. Laat de kalkoen minstens 3 uur in de oven (of 3,5 afhankelijk van het gewicht)
17. Elke 45 tot 60 minuten bestrijk je de kalkoen met het sap
18. Voeg water toe indien het sap opraakt
19. Haal folie weg twintig minuten voor het einde zodat de kalkoen kan bruinen
20. Test met een voedselthermometer: de ideale temperatuur moet tussen dij en lichaam zo'n 90° celsius zijn.
Opgelet: de bereidingstijd van een kalkoen bedraagt zo'n drie à vier uur. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|