laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kippenvinken op Luikse wijze
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

4 à 6 kippenvinken
100 g gezouten spekblokjes
2 wortelen
2 sjalotten
50 g rozijntjes
2 à 3 dl donker bier (bv. Postel Dubbel, Grimbergen Dubbel of Leffe Bruin)
2 à 3 eetl. Luikse siroop
1 eetl. witte azijn
2 eetl. olijfolie
instantsausbinder
  bereiding:
    Laat de kippenvinken oppervlakkig ontdooien indien ze uit de diepvries komen.
Snipper de sjalotten fijn.
Snij de wortelen in schijfjes.

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de gesnipperde sjalotten
goudbruin. Haal ze uit de pan.
Bak in dezelfde pan de kippenvinken en de spekblokjes op een matig vuur aan alle kanten goudbruin.
Voeg de sjalotten toe, de wortelschijfjes, 2 eetl. Luikse siroop, de
rozijntjes en 2 dl bier. Laat afgedekt gedurende 30 min. sudderen. Voeg nog wat bier toe als het vocht te veel verdampt.
Haal het vlees uit de pan en houd warm. Werk de saus af met 1 eetl. azijn en bind indien nodig met instantsausbinder. Breng op smaak met peper en zout, en naar wens, nog een beetje Luikse siroop.
Dien onmiddellijk op met frietjes.



Dit is een variant op een bekend gerecht uit de Luikse keuken: “boulettes liégeoises”. Zoals veelal het geval in de streekkeuken bestaan er veel varianten van. Vaste waardes in dit gerecht zijn in elk geval gehaktballetjes, Luikse siroop en azijn.

Dit gerecht is ook lekker met andere vinken (blinde vink of Ardense vink, maar laat in het laatste geval het spek weg).
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats