|
|
|
Gevuld witloof met ardense saus |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 2 personen:
4 strookjes witlof
200 g gehakt (eventueel peper, zout, nootmuskaat)
1 ei
enkele eetlepels paneermeel
8 reepjes gerookt spek
20 g vetstof
100 g gerookte hesp
250 g champignons
1 sjalot
1 kl geconcentreerde tomatenpuree
4 el room
1/4 l bouillon (vlees, kip, groente)
beurre manie van 20 g vetstof en 25 g bloem
houten prikkers of wit katoenen koordje |
|
bereiding: |
|
|
Verwarm de oven voor op 200 °C
Maak het witlof schoon, snijd het overlangs door, spoel. Haal het witlof gedeeltelijk uit. Het bittere kegeltje wordt op deze manier verwijderd.
Maak het gehakt op met ei en paneermeel (en kruiden).(Gehakt van kip is minder vet. Controleer of het gehakt gekruid is).
Vul de helft van de witlofstronkjes met gehakt. Zet een gevuld en ongevuld stronkje op elkaar en omwikkel het met spek. Prik vast met houten prikkers of omwikkel met een koordje.
Bak de stronkjes met de vetstof in een pan aan, schik ze in een vuurvaste schotel. Degla-ceer het aanbaksel met een weinig bouillon. Indien geen verse bouillon voorhanden is, los 1/4 bouillonblokje op in 1/4 l water. Giet het deglaceervocht bij het witlof, dek de schotel af en laat gedurende 40 minuten in de oven garen.
Snijd de sjalot, de champignons en de hesp
Stoof de sjalot, de champignons en de hesp in een weinig vetstof, voeg de helft van het braadvocht en de tomatenpuree toe. Bind met beurre manie, voeg de room toe.
Room heeft ook een bindende waarde. Bind de saus niet te dik met beurre manie. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|