|
|
|
Gestoomde inktvis |
|
ingrediënten: |
|
|
- 12 inktvisjes,
- 100 gram zeeduivel,
- 1 eiwit,
- zout,
- peper.
Voor de saus: - 1-2 venkelknollen,
- olijfolie,
- zout,
- peper,
- 1 blaadje laurier,
- 1 teentje look,
- 1 sjalot,
- water
Voor de gefrituurde bereiding: - 12 inktviskoppen,
- arachideolie,
- zout,
- peper,
- 4 dunne sneetjes venkel
|
|
bereiding: |
|
|
Maak de inktvisjes schoon, verwijder de bek en de ogen en leg de goed gereinigde koppen opzij. Hak het vlees van de rauwe zeeduivel fijn, voeg er het eiwit, zout en peper aan toe. Vul de inktviszakjes tot de helft met dat mengsel en bewaar ze in de koelkast op een stoomrooster.
Intussen bereid je de venkelcreme: snij de venkel in stukken en bewaar de vier dunne plakjes venkel die je nadien zal bakken in een kopje koud water. Doe de rest van de venkel in een pan met olie, laurier, look, zout en peper en laat op een zacht vuurtje koken. Voeg 1/2 glas water toe en kook gedurende ongeveer 20-30 minuten. Doe dan alles in de blender nadat je de laurier en de look verwijderd hebt. Vervolgens filter je dit mengsel door het door een zeef te gieten. Je krijgt een smeuïge creme.
Zet dan een kom met flink wat arachideolie op het vuur en verhit. Zet ook de stoomkom klaar, gevuld met vier vingers water en breng het water aan de kook.
Droog de venkelpartjes goed af, wentel ze even in bloem, fruit ze en laat ze, zodra ze goudbruin zijn, uitdruppen op keukenpapier. Voeg zout en peper naar believen toe.
Plaats het rooster met de gevulde inktvis boven de stoomkom en zet er een deksel op. Laat dit drie minuten stomen.
Fruit nu de koppen van de inktvis gedurende ongeveer een minuut in dezelfde olie als de venkelreepjes. Als zij mooi goudgeel zijn, leg je ze ook op keukenpapier en voeg je er wat zout aan toe.
Dresseer de borden met wat warme venkelcreme, leg daarop de gefrituurde en gestoomde inktvis en voeg er de gefrituurde venkel aan toe. Werk af met een streepje olijfolie van de eerste persing en een draai van de pepermolen.
Tips
Met dit gerecht zal je hoog scoren omdat het er aantrekkelijk uitziet, verfijnd is en heerlijk smaakt. Als je wat meer kleur en smaak aan het gerecht wil toevoegen, kan je er enkele saffraandraadjes aan toevoegen. Voor het stomen kan je het water altijd parfumeren met wat groenten en kruiden, zoals een ui, peterselie, selder en worteltjes. Het huwelijk tussen de venkel en de inktvis heeft alle kans op slagen!
Een echt voorgerecht. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|