|
|
|
Gebraden fazant |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
2 jonge fazanten, schoongemaakt (+/- 750 gr per stuk)
een beetje plantaardige olie of gesmolten boter
zout en versgemalen zwarte peper
8 plakjes doorregen of mager opgerookt spek
ongeveer 6 dl bouillon, getrokken van de ingewanden
om af te maken
8 halve plakjes ontbijtspek, zonder zwoerd, in drieën gesneden
8 kleine saucijsjes
broodsaus |
|
bereiding: |
|
|
Was de fazant en droog hem goed af met keukenpapier of een theedoek. Wrijf hem in met boter of olie en bestrooi hem rijkelijk met peper en zout. Maak de plakjes spek met de achterkant van een mes goed plat en bedek hiermee de fazant.
Leg ze dan op een rooster in een braadslee en schenk 4 dl van de bouillon er onderin. Braad de fazant in een zeer warme oven (200° C of gascijfer 4) in 40-45 minuten gaar, terwijl u hem af en
toe bedruipt. Verwijder de laatste 10 minuten de plakjes spek, opdat hij mooi bruin wordt.
Rol, 20 minuten voor het eind van de braadtijd, de 4 halve plakjes spek op en rijg ze aan vleespennen. Leg ze, samen met de saucijsjes, op het rooster, rondom de fazant.
Haal de fazanten uit de oven en leg ze op een verwarmde schaal. Neem de rolletjes spek van de vleespennen en leg ze, met de saucijsjes, rondom de fazanten. Houd het gerecht warm, terwijl u de saus afmaakt in de braadslee Voeg, indien de saus te dik wordt, nog een beetje bouillon toe. Presenteer de saus er apart, in een sauskom, bij.
Broodsaus
Broodsaus is een traditionele saus bij gebraden kalkoen, fazant of kip.
Als u een sterkere uiensmaak wilt, moet u de ui tot vlak voor het serveren in de saus laten.
1 geschilde en in vieren gesneden ui
4 dl melk
4 zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
100 gr vers witbroodkruim
25 gr boter
een snufje zout
Doe de ui, de melk en de kruiden in een pannetje en breng dit aan de kook.
Neem de pan van het vuur, doe er een deksel op en laat het geheel zo 20 minuten staan, zodat de smaak van de kruiden er goed intrekt.
Zeef de saus en schenk haar in een schone pan terug.
Doe er het broodkruim, de boter en zout naar smaak bij en laat de saus, voortdurend roerend, zachtjes weer warm worden.
Breng de saus naar wens nog verder op smaak met wat peper en zout. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|