|
|
Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden. Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
Oven voorverwarmen op 175 °C. Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik. Speculaas in midden van oven in ca. 35 min. gaar en bruin laten worden.
Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra's. Kneed door het deeg de inhoud van 1/2 zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deeg eerst bestrijken met eetlepel melk). Of druk 1/2 zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige kom of kleinere pan in de pan. Laat 200 gram verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten. Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel bakpapier, zodat de chocolade weer stolt. |