laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Oliebollen
  ingrediënten:
    500 gram bloem
1?2 liter lauwe melk
1 ei
10 gram (droge) gist
5 gram zout
  bereiding:
    De bloem, eventueel gezeefd, in een kom doen. Naar één kant schuiven en het op temperatuur gebrachte vocht in de overgebleven ruimte gieten. Hierin het gist strooien.
Vervolgens met de bolle kant van een lepel roeren. Het zout toevoegen en doorgaan met roeren tot alle klontjes verdwenen zijn en een mooie gladde massa is verkregen.
Dit ca. 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, (voorkom tocht) de kom afgedekt met een theedoek.
Een pannetje olie goed heet maken, er twee eetlepels in dopen, met de
vette lepels wat deeg uit de kom scheppen endit als een balletje in de olie laten glijden, echter zo, dat rekening wordt gehouden met het rijzen van de oliebol; de pan dus niet te vol scheppen. De oliebol in ca. 5 minuten gaar en egaal bruin bakken; op poreus papier laten uitlekken, op een schotel stapelen en met poedersuiker bestrooien. Warm of koud opdienen.

Belangrijk: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Er kan ook 250 gram krenten, rozijnen, oranjesnippers of sukade aan het beslag worden toegevoegd.
In plaats van melk kan ook donker bier worden gebruikt.
Eet smakelijk!
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats