laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Stoofpotje
  ingrediënten:
    Voor 4 à 6 personen:
1,5 kilo mager schouder- en bilstuk van rund
2 uien
2 kruidnagels
1 kruidentuiltje
6 raapjes
6 tot 8 wortelen
6 stuks prei
3 takken selderij
grof zout
versgemalen peper
  bereiding:
    De dag voordien
Snij het schouder- en bilstuk in stukken en verwijder zorgvuldig al het vet.
Pel de uien en steek de kruidnagels in één ervan.
Doe het vlees en de uien in een grote kookpot en voeg het kruidentuiltje toe. Zet alles onder water en breng langzaam aan de kook. Strooi er wat zout en peper over en laat 2 uur zachtjes pruttelen. Schep regelmatig het schuim af met een schuimspaan.
Schil de raapjes en was ze, schraap de wortelen en maak de prei schoon. Snij het groen van de prei weg en bind het preiwit samen met keukengaren. Was de selderijtakken, maak ze schoon en snij ze doormidden.
Doe alle groenten na 2 uur kooktijd in de pot. Laat nog eens 1 uur pruttelen en blijf het schuim zorgvuldig afscheppen.
Laat de stoofpot afkoelen, haal het kruidentuiltje uit de bouillon en zet die tot de volgende dag in de koelkast.

De dag zelf
Ontvet de bouillon. Neem daarvoor een schuimspaan en schep het laagje vet af dat boven op de bouillon is gestold.
Zet de pot weer op een (zacht) vuur en warm langzaam op. Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Leg het vlees en de groenten op een warme schotel.
Geef de bouillon er apart bij in een diepe kom.
Zet nog een paar kommetjes met grof zout en met grof gemalen peper op tafel.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats