laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Fonds maken
  bereiding:
    Basisfonds

Vleesfonds
2 kg soepbenen met vleesresten
2 middelgrote, geschraapte wortelen
2 stengels bleekselderij
kruidentuiltje (tijm, peterselie en laurier)
zout, peper
--- Leg de soepbenen met de vleesresten in een ruime stoofpot. Giet er water bij tot ze 5 cm onder staan. Zet de pan op een matig vuur en breng aan de kook. Verwijder met een lepel of een soeplepel al het schuim dat tijdens het koken aan de oppervlakte komt. Als er geen schuim meer is, voeg je de groenten toe. Voeg opnieuw water toe tot de groenten weer zo'n 5 cm onder staan. Breng aan de kook. Schuim eventueel af en laat de vleistof zo'n 4 รก 5 uren trekken op een matig vuurtje. Voeg kokend water bij als de vloeistof verdampt tot onder het niveau van de ingredienten.

Witte fond
Voor een witte fond gebruik je 2 kg gebroken kalfsbotten en 1,5 kg mager kalfsschenkelvlees of 1 kg gevogelte zonder ingewanden, samen met dezelfde ingredienten als voor de vleesfond. Voor het overige is de bereidingswijze dezelfde.

Bruine fond
Voor een bruine fond neem je 2 kg runder- en kalfsbotten en zo'n 1,5 kg rundsschenkelvlees samen met dezelfde ingredienten als voor de vleesfond. Om de bruine kleur te krijgen moet je vlees en groenten even aanbraden. Verwarm de oven voor op 230 graden. Neem wat boter en olie, verhit ze in de braadslede in de oven en leg er de groenten en het vleesin. Laat gedurende 15 minuten rondom bruinen.

Visfond
Reken op ongeveer 1 kg grate van bij voorkeur witte vis, 100 g uiringen, 1 bosje peterselie, peperkorrels, 20 g champignonsteeltjes, 1 glas droge witte wijn, citroensap, peper en zout. Doe alle ingredienten in een ruime kookpan en voeg er zoveel koud water aan toe tot ze onder staan. Breng aan de kook, schuim af en laat de vloeistof nog zo'n 30 minuten sudeeren. Giet door een fijne zeef en breng op smaak.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats