|
|
|
Worstenbroodjes |
|
ingrediënten: |
|
|
1kg patisseriebloem
50 gr gist
250 gr boter
2 koffielepels zout
2 eieren
5 dl vocht (2,5 dl lauw water en 2,5 dl melk)
2 soeplepels olie
vlees: 1.2 kg gemengd gehakt |
|
bereiding: |
|
|
het gehakt op smaak te brengen: kruiden, eventueel een ei, paneermeel....
het vocht mengen (water en melk) en de boter op een vuur laten smelten (opgelet: mag niet bruin worden), er al snel het vocht bij doen en ook 2 soeplepels olie; dit alles mag maar zo lang opstaan dat alles lauw is, is het warm, moet het afkoelen met koud water
dan 1 ei toevoegen
in een kom de bloem doen; in het midden een kuiltje met de gist (verkruimeld) en aan de zijkant waar de bloem ligt 2 koffielepels zout strooien (opgelet: het zout mag niet aan de gist raken)
op de zijkant nog 1 ei toevoegen
het mengsel van de boter (lauw) in het kuiltje gieten, mengen met de gist en verder alles door mekaar kneden
goed lang kneden tot er geen gistkruimels meer in zitten
vervolgens opbollen en in de kom, afgedekt met een handdoek, een half uur laten rijzen
ondertussen worstjes vormen van het gehakt (ongeveer 70 gr per stuk)
de bakplaat bekleden met bakpapier
deeg doorkneden en met de deegrol stukjes deeg uitrollen en er een worstje opleggen
het deeg over de uiteinden van het worstje plooien, een rand nat maken met water en het deeg rond het worstje rollen
met de vouw naar beneden op de bakplaat leggen en een paar keer inknippen
15 minuten laten rijzen
dan het geheel ongeveer 30 à 35 minuten in de oven (225 graden) op een hoog rooster afbakken.
Met dank aan Jos |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|