|
|
|
Irish coffee likeur |
|
ingrediënten: |
|
|
voor 0,5 liter:
35 - 45 gram versgemalen koffie,
15 gram cacao,
380 ml whisky van minst 40 AV% ,
1/2 zakje vanillesuiker,
100 gram rietsuiker,
± 65 ml zuiver water (voor het aanvullen tot 0,5 liter) |
|
bereiding: |
|
|
voeg de whisky aan de versgemalen koffie en cacao toe en laat het mengsel gedurende twee weken macereren in een goed afgesloten pot op huiskamertemperatuur. Na deze tijd tweemaal door een
papierfilter (bv. koffiefilter) filtreren waarna de rietsuiker en de vanillesuiker toegevoegd worden. Door
regelmatig te schudden lossen de suikers op. Zodra dit gebeurd is bottelen en water toevoegen
tot 0,5 liter.
NOTA: Het hierboven beschreven recept kunt u tevens als een basisrecept beschouwen. Door een variatie van de te gebruiken soort sterke drank, de hoeveelheden koffie (snelfilterkoffie mag ook), cacao (wel of niet) en soort suiker (rietsuiker, bruine basterdsuiker, donkere kandijsuiker) en het al of niet toevoegen van glycerine en/of karamel (voor de kleur), kunt u tal van koffielikeur-recepten creëren. Enkele voorbeelden:
- rum voor rum-koffie-likeur (bv. Een Jamaica-rum)
- gelijke delen Jamaica-rum en Tia Maria voor Jamaica-likeur
- Vodka voor Russian coffee
- cognac, vieux, Cointreau of Grand Marnier voor diverse French Coffee-likeuren
- crème de cacao met jenever voor Flemisch Coffee-likeur
- gelijke delen crème de cacao en crème de mint voor Bavarian mint-likeur
- eau de vie mint (pepermunt) voor Alpine-likeur
- anisette voor Florentine-likeur
- gelijke delen Kahlúa en Brandy voor Spanish-likeur |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|