|
|
|
Lams met gratinschotel |
|
ingrediënten: |
|
|
In dit recept wordt het braadvocht van de lamsbout opgevangen door de gratin, een mengsel van tomaten, aardappelen en ajuinen.
1 lamsbout
teentje knoflook
dun gesneden plakjes aardappel
versgemalen zwarte peper en zout
verse tijm
gehakte knoflook
verse tomaten
ajuin
1,5 dl droge witte wijn
3/4 dl olijfolie |
|
bereiding: |
|
|
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Wrijf de bodem van een grote, ovale porseleinen gratinschotel in met een doorgesneden teentje knoflook.
Leg heel dun gesneden plakjes aardappel (van een stevige soort zoals Nicola of Charlotte) in één enkele laag in de schotel.
Ruim bestrooien met versgemalen zwarte peper en zout en wat verse tijm en gehakte knoflook.
Leg hierop een laag dun gesneden ajuinringen. Kruiden zoals bij de aardappelen.
Leg tenslotte een laagje dun gesneden verse tomaten (de zaadjes eerst verwijderen).
Overgiet de schotel met 1,5 dl droge witte wijn en 3/4 dl olijfolie.
Zet de schotel onderaan in de oven. Kruid het vlees met peper en zout.
Schuif een stevig ovenrek enkele centimeters boven de gratin. Leg het lamsvlees op het rek, zodat het vlees kan roosteren en het braadvocht op de gratinschotel kan druipen.
Laat de lamsbout ongeveer 1 uur en 15 minuten (voor rosé vlees) of nog 30 tot 40 minuten langer (voor doorbakken vlees) roosteren.
Draai de bout om het kwartier en bedruip hem met vocht uit de gratinschotel die er onder staat.
Uit de oven nemen en een kwartier tot 20 minuten op een snijplank laten rusten voor u hem aansnijdt.
Snij het vlees in dunne plakken en leg die op verwarmde borden met de groentegratin ernaast. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|