laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gehaktballen op Luikse wijze
  ingrediënten:
    1 kg gemengd gehakt (runds / varkens)
2 eieren
3 grote uien
1 goede bussel peterselie
4 sneden wit brood, een beetje verdroogd
1 tas koude melk
50 gr boter
  bereiding:
    haal de korst van de sneden wit boord af, leg ze in een diep bord en overgiet ze met de melk er op lettend dat ze goed onderstaan in de melk
maak de uien proper en hak ze
laat 35 gr boter smelten in een pan, voeg de uien er bij eb laat op een zacht vuur bakken tot ze glazig en doorzichtig zijn (ongeveer 5 minuten)
doe het gehakt in een grote kom en voeg er de uistukjes bij die een drietal minuten afgekoeld zijn en meng onder het gehakt met een vork
voeg de twee eigelen toe en het brood waaruit de melk geperst werd
was de peterselie en snij die in grote stukjes met een schaar in een glas of met een mes op een snijplank en meng onder het gehakt
meng alles zeer goed door mekaar met de hand of met een vork
smeer met de rest van de boter een ovenschotel in
vorm van het gehaktmengsel gehaktballen die niet te groot maar ook niet te klein mogen zijn (9 à 10 stuks uit dit mengsel is een goede grootte)
leg de gehaktballen in de ovenplaat en zet deze in een op 200° voorverwarmde oven en dit gedurende ongeveer 40 minuten

de gehaktballen kunnen opgediend worden met konijnsaus of uiensaus.


Konijnsaus:

3 of 4 gehakte uien
3 el Luikse siroop
50 gr boter
1 tot 2 el bloem of maïzena om de saus te binden
peper en zout
2 kruidnagels
1 blaadje laurier, 1 takje tijm en 1 kl marjolein


laat de boter smelten in een pan en bak hierin de in stukjes gehakte uien (1 tot 2 minuten)
voeg 5 cl water toe en laat verder pruttelen gedurende 5 minuten
blijf roeren zonder ophouden want de uien mogen niet kleuren
meng in een kommetje de bloem in 20 cl warm water
voeg dit mengsel bij de uien en verder koken gedurende 2 à 3 minuten
voeg de siroop toe en de kruiden
goed roeren en gedurende 20 minuten op een zacht vuur laten stoven
de saus moet wat verdikken en glanzend zijn

Uiensaus:

5 tot 6 uien in kwart ringen gesneden
20 gr boter
3 dl bouillon van een blokje runds- of kippebouillon
2 el bloem of maïzena om de saus te binden
zout, peper en nootmuskaat
enkele klontje suiker
azijn

in een grote ketel de stukjes ui langzaam laten slinken in de gesmolten boter
peper en zout toevoegen
eenmaal de ui lichtjes gebakken is en kleur begint te krijgen bestrooien met de bloem en deze goed door de ui roeren
bevochtigen met de bouillon, goed mengen en het geheel tegen het kookpunt aanbrengen
voeg de vers geraspte nootmuskaat toe samen met de suiker en de azijn
voeg deze laatste drie ingrediënten toe in klein hoeveelheden terwijl je de smaak controleert en eventueel nog wat bijwerkt met peper en zout.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats