laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Normandisch kalkoengebraad in een knapperig jasje
  ingrediënten:
    voor 6 personen:
1 kalkoengebraad, niet opgebonden, van +/- 1 KG
16 sneetjes ontbijtspek
1 fles Normandische cider brut
10 cl room
3 sjalotten
150 g mosterd op oude wijze
1 afgestreken eetlepel bloem
4 Jonagold appels
20 g boter
2 eetlepels griessuiker
zout en peper
  bereiding:
    Verwarm de oven voor op T° 6 - 180°C.
Smeer een lange ovenschotel in met boter
Leg er de sneetjes spek in, in 2 rijen van 8, laat aan de buitenkant over de rand hangen en in het midden ongeveer 5 cm overlappen.
Smeer één kant van het gebraad rijkelijk in met mosterd en draai dan om op het spek.
Smeer verder helemaal in met mosterd en vouw de sneetjes spek naar binnen over het gebraad.
Overgiet met 15 cl cider en laat 45 min in de oven braden Draai halverwege de braadtijd om, zodat het gebraad alom krokant wordt.
Voeg, indien nodig, nog wat cider toe.
Laat, ondertussen, de fijngesneden sjalotjes met een nootje boter zacht stoven in een steelpan.
Bestrooi, na 5 min, met bloem, meng sec en giet er 1/2 fles (37,5 cl) cider bij.
Breng aan de kook en laat 10 min heel zacht koken.
Voeg de room en een grote eetlepel mosterd toe, kook nog 5 min en breng op smaak met peper en zout.
Schil de appels, snij in blokjes en bak met 30 g boter op hoog vuur in een grote braadpan.
Bestrooi met suiker en laat licht karamelliseren.

Snij het gebraad in plakken van 1 cm dikte en dien op met de appels en de saus.
Serveer hierbij minirösti' s en tuinkers.



Tips:
Je kan de appelblokjes op de borden dresseren met behulp van een metalen ring. Veel mooier!
Mix de saus voor een fijner resultaat.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats