Gemarineerde hinde met knolselderpuree |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 4 personen:
1 kg hindegebraad
1 middelgrote knolselder (± 500g)
6 grote aardappelen
1 sjalot
6 eetl. ontpitte krieken (bokaal)
3 eetl. boter
1 dl wildfond (bokaal)
1 eiwit
paneermeel
1 à 2 koffiel. bruine suiker
2 à 3 dl zonnebloemolie (om te frituren)
peper en zout
instantsausbinder
Voor de marinade:
1 fles rode tafelwijn
1 ui
1 wortel
1 sinaasappel
1 takje verse tijm
1 laurierblad
1/2 koffiel. witte peperbolletjes
4 kruidnagels |
|
bereiding: |
|
|
De dag vooraf:
Snij de ui in 2. Steek er de kruidnagels in.
Snij de wortel in schijfjes.
Snij de ongeschilde sinaasappel in schijfjes.
Leg het hindegebraad in een diepe glazen schaal. Verdeel er de groenten, de schijfjes sinaasappel en de kruiden over. Giet er zoveel wijn over dat het gebraad onder staat. Laat in de koelkast een nacht marineren.
Op de dag zel:f
Schil de knolselder en snij 4 plakken van ± 3 mm dik. Snij uit elke plak een zo groot mogelijke driehoek. Snij de rest van de knolselder in blokjes van 2 cm. Hou apart.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Snipper de sjalot.
Laat de krieken uitlekken.
Kook de driehoeken knolselder 3 min. in lichtgezouten water. Laat ze afkoelen. Klop het eiwit op en doop de knolselderdriehoeken erin. Haal ze daarna door het paneermeel. Zet opzij.
Laat 1 eetl. boter smelten in een braadpan en bak er de sjalot in. Doe de blokjes knolselder erbij en laat 2 min. bakken. Voeg de aardappelblokjes toe en giet er 1 dl wildfond bij. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Dek de pan af en laat 30 min. sudderen op een zacht vuurtje.
Pureer de knolselder en de aardappelen en breng op smaak met peper en zout. Maak met een roestvrijstalen ring 4 torentjes en zet die in een beboterde ovenschaal. Laat even rusten.
Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier.
Laat 2 eetl. boter smelten in een pan die in de oven kan en bak het hindegebraad aan alle kanten kort aan. Kruid naar smaak met peper en zout. Giet de marinade door een zeef. Giet 1 dl van het gezeefde vocht bij het vlees.
Zet het gebraad ± 40 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven. Schenk er af en toe wat marinade bij. Schuif de laatste 20 min. ook de knolseldertorentjes in de oven.
Haal het vlees uit de pan en hou het warm.
Bereid de saus: doe de krieken bij het kookvocht en laat kort koken. Roer er de bruine suiker en 2 dl marinade door. Bind de saus met instantsausbinder.
Verhit de zonnebloemolie en frituur er de knolselderdriehoeken in. Laat uitlekken op keukenpapier.
Snij het gebraad in sneetjes en serveer met de torentjes puree. Schep de krieken ernaast en overgiet met de saus. Leg er een gefrituurd knolselderdriehoekje bij. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|