laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gegratineerde uiensoep
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:
6 grote uien
50 g boter
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
4 eetlepels cognac (of rode port)
1 1/2 liter runderbouillon (van tablet)
2 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm)
8 sneetjes stokbrood
150 g geraspte Gruyère kaas
  bereiding:
    Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden.
In (soep)pan boter smelten en uiringen zachtjes bakken, tot ui lichtbruin is.
Regelmatig omscheppen.
Peper erboven malen en bloem erover strooien.
Bloem op laag vuur nog even meebakken, zodat bloem gaart zonder al te bruin te worden.
Cognac of port door ui roeren.
Scheut bouillon in pan schenken en goed doorroeren.
Rest van bouillon en tijmtakjes toevoegen en soep aan de kook brengen.
Soep op smaak brengen met zout en peper.
Vuur laag draaien en soep nog 20 min. zachtjes laten sudderen.

Ovengrill voorverwarmen.
Uiensoep eventueel opnieuw opwarmen en tijmtakjes verwijderen.
(Stok)brood onder grill aan beide zijden lichtbruin roosteren.
In zes ovenbestendige wijde soepkommen beetje kaas doen en brood erop leggen.
Dikke laag kaas erover strooien. Soep op brood scheppen en kommen onder grill zetten tot kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.


Tip:
Vervang voor een vegetarische variant de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies voor een vegetarisch gestremde kaassoort
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats