|
|
|
In de oven gebraden kalfsrib met witte-wijnsaus |
|
ingrediënten: |
|
|
Voor 8 personen:
100 g zachte boter
3 el dijonmosterd
8 takjes tijm, fijngesneden
1 kalfsribstuk van 2½ à 3 kg (= voor 6 - 8 personen)
peper en zout uit de molen
Voor de saus
2 tenen knoflook, geperst
4 sjalotjes, gesnipperd
100 g knolselderij, fijngesneden
200 ml witte wijn
500 ml kalfsfond
50 g koude boter, in blokjes |
|
bereiding: |
|
|
Verwarm de oven op 220ºC.
Meng de boter met de mosterd en de tijm tot een glad mengsel.
Voeg een snuf zout en veel peper toe.
Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf het rondom in met het mosterdmengsel.
Leg het vlees in een braadslee en zet het onafgedekt in de oven.
Bedruip het vlees af en toe met het uitlopende braadvocht.
Schakel de oventemperatuur na 20 min terug naar 160ºC.
Reken in totaal 35 min oventijd per kg vlees, plus 20 min voor rosé of 35 min voor doorbakken vlees.
Neem het vlees als het klaar is uit de braadslee en laat het afgedekt onder aluminiumfolie minimaal 20 min tot rust komen.
Maak intussen de saus.
Zet de braadslee weer op het vuur en bak in het overgebleven braadvet de knoflook, sjalotjes en knolselderij aan en blus af met de witte wijn.
Laat het vocht iets inkoken en voeg dan de bouillon toe.
Giet de saus over in een sauspannetje en laat hem tot de helft inkoken.
Voeg een voor een de blokjes boter toe en breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer bij de kalfsrib.
Tip:
Als je houdt van een fijnere saus, kun je hem ook pureren. Schenk hem in dat geval uit het pannetje in een hoge maatbeker en meng er met de staafmixer een voor een de blokjes boter door. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|