laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Tarte des mademoiselles Tatin
  ingrediënten:
   
  • 6 even grote appels, bv.Cox (kijk uit voor appels die teveel vocht loslaten, want dat kan nare verrassingen opleveren),
  • sap van een 1/2 citroen,
  • 120 gr.boter
  • 200 gr.suiker
  • 250 gr.bladerdeeg (kant en klare lapjes samenrollen)
  • bloem om te bestuiven
  • **optioneel: strooi wat rozijnen tussen de appels en wat kaneel erover.
  • diepe bakpan of ronde oven- en vuurvaste schaal 25 cm doorsnee en 5 tot 7 cm diep.
  • deegroller.
  bereiding:
    Voorbereiding:
Oven voorverwarmen op 220 graden celsius appels schillen en halveren.

Bereiding:

Vet de bodem van de bakpan of schaal dik en gelijkmatig in met de boter. strooi hierover de suiker en schik hierop de halve appels met de bolle kant naar beneden. rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 3 mm. dikte. leg het deeg op de appels en druk het deeg in de hoeken goed aan; laat het deeg ong.2 cm overhangen en snij het teveel met een scherp mes weg. ongeveer 20 min. laten rusten op een koele plek.
***** zet de pan of schaal 15 tot 20 min. op een felle warmtebron tot boter en suiker gaan caramelliseren en een diep goudbruine kleur krijgen; til eventueel met een paletmes het deeg op om te kijken hoever het is en om een gelijkmatige kleuring te krijgen. bak de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg goudkleurig en gerezen is.
Serveertips: stort de taart direkt na het bakkken op een ronde serveerschaal, (PAS OP DAT JE JE NIET BRANDT!) het deeg ligt nu op het bord met de appels aan de bovenkant; wanneer een stuk appel is losgegleden, leg het dan terug met de punt van een mes. serveer de taart gloeiend heet.
***** het is zalig met ijskoude creme fraiche, maar ook slagroom, lichtgeklopt is lekker en een zelfgemaakte vanillesaus .
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats