|
|
|
Gumbo |
|
ingrediënten: |
|
|
[color=blue:cedff61734]- **Voor de roux[/color:cedff61734]
- 18 cl plantaardige olie
- 75 gr gezeefde bloem
- 4 grote uien, in ringen
- 1 struik bleekselder, schoongemaakt en kleingesneden
- 4 rode of groene paprika's in blokjes
- 12 teentjes look, fijngesneden
- 1 koffielepeltje cayennepeper
[color=blue:cedff61734] - **Uit potje[/color:cedff61734]
- snuifje oregano, snuifje basilicum, snuifje tijm
- 4 laurierblaadjes
- zout en zwarte peper
- 1,75 liter visbouillon
- 750 gr krab (schalen en longen verwijderd; doorgesneden en poten gekraakt)
- 500 gr chirozo (of andere pittige, gerookte worst), in plakjes gesneden
- 500 gr okra in plakjes gesneden
- 500 gr middelgrote garnalen
- 12 oesters (uit schelp) met vocht
- tabasco (of andere rode pepersuas)
|
|
bereiding: |
|
|
Bereiding:
- Verhit de olie in een pan op een hoog vuur tot ze bijna rookt (ong. 5 minuten). Voeg onder voortdurend roeren geleidelijk de gezeefde bloem toe. Roer 3 tot 5 minuten, of tot dr roux chocladebruin van kleur is.
- Voeg uiringen toe en bak ze 1 minuut, voeg de bleekselder toe en bak 30 sec., voeg de paprika toe. Schraap de bodem van de pan af, zodat niets aanbakt.
- Als paprika gaar is, look, cayennepeper, oregano, basilicum, tijm en laurier toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg nu al roerend de bouillon( of koud water) toe, voeg de krab, worst en okra toe, breng aan de kook en draai het vuur laag. Laat de gumbo circa 1 uur zachtjes sudderen, waarbij u regelmatig afschuimt. Na zowat een uur ziet het krabvlees er wit en draderig uit.
- Voeg de garnalen toe en laat nog alles een 10 tal minuten sudderen, voeg de oesters met hun vocht toe en breng de gumbo opnieuw aan de kook.
- Pep de gumbo naar uw smaak op met tabasco, zout en zwarte peper.
- Serveer met witte rijst of brood.
Smakelijk ! |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|