laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gestoomd kalfsgehakt met selder
  ingrediënten:
   
  • 1 struik bleekselder
  • 1/2 l bouillon
  • 500 gr kalfsgehakt
  • 4 verbrokkelde oudbakken witte boterhammen zonder korst
  • 1 ei
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 3 zeer fijn gehakte zoetzure uitjes
  • peper en zout
  • 4 dunne zoetzure augurkjes
  • 8 zoetzure uitjes
  • 60 gr boter
  • 70 gr bloem
  • plukjes peterselie
  bereiding:
    - Verwijder van de selder het wortelgedeelte en de dunne stukken van de stengel met de bladeren, gebruik deze stukken desgewenst voor het maken van soep. Was de stengels zeer goed, schraap het onderste gedeelte met een mesje en verwijder de harde vezels.
- Snijd de stengels in stukken van +/- 12 cm lengte.
- Breng de bouillon in de pan aan de kook en laat hierin de stukken selder 3 minuten zacht koken.
- Vermeng in een kom het gehakt met het brood en het ei, meng met een vork 1/2 dl lepelsgewijs toegevoegd koud water door tot een gelijkmatig en goed samenhangende massa ontstaat.
- Maak die pikant van smaak met nootmuskaat, kruidnagel, snippers ui, peper en zout.
- Schep met een schuimspaan de stukken selder uit de pan.
- Verdeel het gehakt in vier porties.
- Snijd de augurkjesen de vier uitjes overlangs door, vorm de porties gehakt met onder de kraan enigzins vochtig gemaakte handen tot gladde ballen zonder barstjes. Stop in elke bal 2 halve augurkjes en 2 halve uitjes.
- Verdeel de gare stukken selder in 4 porties, maak daarvan platte schoteltjes, leg op elk daarvan een gehaktbal, druk die dan op het schoteltje wat platter en druk de selder goed vast tegen de onderzijde van de gehaktballen.
- Zet naast elkaar in de pan met het selderkooknat , breng weer aan de kook, sluit de pan en laat de inhoud op de getemperde warmtebron 30 minuten zachtjes sudderen.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg er de bloem bij, roer dez samen tot een roux en laat dit mengsel enkele minuten op een laag gedraaide warmtebron gaar worden, en zet het vuur dan uit.
- Neem het gehakt uit de pan en zet de ballen op een serveerschotel of schaal en zet het op een warme plaats weg.
- Zeef het vocht van de selder en het gehakt en giet het bij de roux in de steelpan, roer tot een glad geheel ontstaat en breng aan de kook. Blijf roeren tot de saus goed gebonden is en maak de saus naar smaak af met peper en zout.
- Garneer de gehaktballen met een plukje peterselie en wat uitjes, serveer de saus apart .

TIP:
- Maak het gehakt wat aantrekkelijker van kleur en tevens wat pikanter van smaak door er 4 el zeer fijn verdeelde repen zoetzure rode paprika's uit glas of 4 el pikante pizzasaus door te mengen.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats