|
|
- Snijd van de preien de worteltjes weg en verwijder de lelijke en harde bladeren, snijd de preien overlangs door en was de groente tot al het eventuele zand is verdwenen.
- Verwarm de reuzel of de boter in een soeppan en fruit daarin de ui langzaam glazig.
- Snijd de prei in kleine stukken en doe die in de soeppan, laat de groente in de gesloten panop een gematigd vuur 2 minuten smoren, schep de prei om en smoor de groente 2-3 minuten, houd de helft van de gesmoorde prei apart.
- Giet 2 liter water bij de prei en breng het geheel aan de kook.
- Spoel de rijst in de zeef met veel koud water af, doe de rijst en de bouillontabletten in de soeppan en roer tot de inhoud kookt.
- Rasp de aardappelen en voeg deze bij de andere ingredienten in de pan, roer tot alles weer kookt en zet het vuur lager.
- Roer af en toe, speciaal over de bodem van de pan, om te voorkomen dat de inhoud aanbrandt, proef na 20 minuten of de rijst gaar is.
- Voeg aan de soep naar smaak aroma,peper en zout toe.
- Serveer bruin-, volkoren- of geroosterd brood met plakjes ham of kaas bij de soep.
TIP:
- Voeg naar smaak klein gesneden vleeswaren toe, vb. cervelaat, salami, ham of boterhamworst. Of bestrooi de soep, zodra die is opgediend met geraspte kaas en wat geraspte nootmuskaat.
- Houd het gerecht vegetarisch, gebruik groentebouillonblokjes en laat de reuzel achterwege. |