|
|
|
Zelfgemaakte fond |
|
ingrediënten: |
|
|
- 1 kg mager soepvlees met been of 1 soepkip
- 1 prei
- 2 wortelen
- 1/2 kleine selder
- 1 sjalot
- kruiden naar smaak: tijm, laurier, 2 kruidnagels
- peper en zout
|
|
bereiding: |
|
|
Bereiding 3 uur:
- Leg het in stukken gesneden vlees in 2 L koud water (zo trekt de smaak van het vlees het best in de soep). Breng langzaam aan de kook op een zacht vuur.
- Als het water begint te koken, voegt u de in stukken gesneden groenten en de kruiden toe.
- Zet het vuur heel laag: de bouillon mag nauwelijks merkbaar koken. Laat zo 2,5 à 3 u 'trekken' op het vuur. Schuim de bouillon niet af: het schuim (dat zijn samenklonterende eiwitten) zal zich verdelen en de bouillon helder maken. Verwijder op het einde wel het kleine vliesje dat aan de rand kleeft.
- Zeef de bouillon en ontvet door het bovendrijvende vet met een soeplepel af te scheppen. U kan de bouillon ook laten afkoelen en dan het gestolde vet verwijderen.
Voor wat variatie in uw soep kan u ze verrijken met:
- enkele bolletjes diepgevroren kervel;
- kleine stukjes hardgekookt ei;
- een eetl. pesto (kant-en-klaar ), bv. in een minestrone;
- kant-en-klare of zelfgemaakte korstjes.
Zelfgemaakte korstjes
- Snij 2 sneden brood in blokjes van 1,5 cm. Plaats de broodblokjes gedurende 3 à 5 min zo'n 10 cm onder de grill, tot ze mooi goudbruin kleuren. Korstjes kan u ook bakken in een mengsel van boter en olie of in de frituurpan. Dep de korstjes goed droog met keukenpapier voor u ze opdient.
- Zelfgemaakte korstjes kan u enkele dagen bewaren in een goed afgesloten doos. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|