laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Zelfgemaakte fond
  ingrediënten:
   
  • 1 kg mager soepvlees met been of 1 soepkip
  • 1 prei
  • 2 wortelen
  • 1/2 kleine selder
  • 1 sjalot
  • kruiden naar smaak: tijm, laurier, 2 kruidnagels
  • peper en zout
  bereiding:
    Bereiding 3 uur:
- Leg het in stukken gesneden vlees in 2 L koud water (zo trekt de smaak van het vlees het best in de soep). Breng langzaam aan de kook op een zacht vuur.
- Als het water begint te koken, voegt u de in stukken gesneden groenten en de kruiden toe.
- Zet het vuur heel laag: de bouillon mag nauwelijks merkbaar koken. Laat zo 2,5 à 3 u 'trekken' op het vuur. Schuim de bouillon niet af: het schuim (dat zijn samenklonterende eiwitten) zal zich verdelen en de bouillon helder maken. Verwijder op het einde wel het kleine vliesje dat aan de rand kleeft.
- Zeef de bouillon en ontvet door het bovendrijvende vet met een soeplepel af te scheppen. U kan de bouillon ook laten afkoelen en dan het gestolde vet verwijderen.

Voor wat variatie in uw soep kan u ze verrijken met:
- enkele bolletjes diepgevroren kervel;
- kleine stukjes hardgekookt ei;
- een eetl. pesto (kant-en-klaar ), bv. in een minestrone;
- kant-en-klare of zelfgemaakte korstjes.

Zelfgemaakte korstjes
- Snij 2 sneden brood in blokjes van 1,5 cm. Plaats de broodblokjes gedurende 3 à 5 min zo'n 10 cm onder de grill, tot ze mooi goudbruin kleuren. Korstjes kan u ook bakken in een mengsel van boter en olie of in de frituurpan. Dep de korstjes goed droog met keukenpapier voor u ze opdient.
- Zelfgemaakte korstjes kan u enkele dagen bewaren in een goed afgesloten doos.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats