laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Krentenbollen
  ingrediënten:
   
  • 500 gr bloem
  • 40 gr gist
  • 3 dl lauwwarme melk of water
  • 3 el basterdsuiker
  • 300 gr krenten
  • 2 eieren
  • 10 gr zout
  • 2 thl citroenrasp
  • 40gr margarine of boter
  • 40gr zachte margarine
  • 40 gr bloem
  bereiding:
    - Zeef de bloem in de kom. maak in het middan eeen kuiltje en brokkel daarin de gist .
- Giet de melk in het kuiltje en voeg er de suiker aan toe. roer met een spatel of met de hand tot de gist en de suiker zijn opgelost.
- Vermeng de vloeistof vanuit het midden geleidelijk met de omringende bloem. gebruik hier voor uw handen of maak gebruik van een keukenmachine, bv een mixer met deeghaken.
- Kneed de ingredienten tot een elastisch deeg. zet het deeg op een warme plaats en leg er een schone droogdoek over. laat het deeg ongeveer 15min rijzen .
- Spoel de krenten af met lauwwarm water. laat ze op een laagedraaide warmtebron 7 min in zeer heet water wellen. giet ze af en laat ze uilekken.
- Kneed 1 ei, het zout, de citroenrasp, en de margarine door het deeg. blijf kneden en slaan met het deeg tot er een soepel en elastische deg ontstaat dat gemakkelijk loslaat van de handen en van de kom.
- Zet het deeg opnieuw warm en afgedekt weg. laat het weer 15min rijzen.
- Kneed het deeg wederom goed door en kneed er de krenten door. maak een grote rol van het deeg en snijd deze in 24 gelijke delen.
- Rol de porties brooddeeg tot bolletjes. bestrijk de bakplaten met behulp van een boterkwast en de zachte margarine. stuif een dun laagje bloem over de beboterde platen. leg de bolletjes op de bakplaten en laat ze op een warme plaats 20min rijzen.
- Warm de oven voor en klop 1 ei los.
- Bestrijk de gerezen bolletjes met het losgeklopte ei. plaats ze in het midden van de oven en bak ze in 15-20 min mooi bruin op 200°C.
- Laat de versgebakken krentenbollen op een rooster afkoelen.

TIP :
- Breng de variatie en de vulling en neem in plaats van 300gr krenten : 100gr krenten, 150gr rozijnen en 50gr sukade.
- Bestrooi de afgekoelde krentenbollen met poedersuiker.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats