laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Armeense linzenschotel
  ingrediënten:
   
  Rijst (afhankelijk hoeveel mensen)
  blik linzen
  blik hele tomaten
  1 ui
  2 tenen knoflook
  1 a 2 theelepels komijnpoeder
  zout
  scheutje azijn
  (soja)yoghurt
  komkommer
  bloem
  courgette
  zonnebloemolie
  olijfolie
  bereiding:
    Het gerecht bestaat uit 4 delen:
1. rijst in tomatensap gekookt
2. armeense linzensaus
3. gefrituurde courgette
4. yoghurt/knoflooksaus

1. De rijst:
Laat het blik tomaten uitlekken. Gebruik het sap, aangelengd met wat water en zout om de rijst in te koken. Let wel op, de rijst bakt makkelijk aan in tomatensap. Ik doe het zo: breng het aan de kook, laat het onder heel regelmatig roeren bijna gaar worden. Het vocht moet bijna ingekookt zijn. Zet het dan weg met de deksel op de pan. Op het moment dat je de rijst moet serveren is het helemaal gaar en nog heet.

2. De linzensaus.
Snipper een ui en bak deze zachtjes in een gewone pan met wat olie. Voeg de tomaten die je over hebt van de rijst. Voeg de uitgeperste knoflook toe. Roer het goed door zodat de tomaten 'stuk' gaan. Laat dit alles een minuut of 10 sudderen tot de ui gaar is. Eventueel een beetje water toevoegen indien te droog. Voeg de uitgelekte linzen toe met 1 of 2 theelepels komijnpoeder en laat ook dit een minuut of 10 sudderen onder regelmatig roeren. Voeg een klein scheutje azijn toe en kook het mengsel door tot de azijn verdampt is. (Dat ruik je en voel je ook aan je ogen als je boven de pan hangt) Voeg nu een lekkere scheut olijfolie en zout naar smaak toe. Laat even koken, het moet een beetje 'lobbig' worden door de olijfolie.

3. De gefrituurde courgettes
- Snij 1 grote of twee kleinere courgettes aan plakjes ter dikte van een halve centimeter.
- Strooi wat bloem op een bord en druk de courgetteplakjes goed in de bloem.
- Verhit olie in een koekenpan en bak / frituur hierin de plakjes tot ze een bruin korstje krijgen.
- Laten uitlekken op keukenpapier.

4. Het (soja) yoghurt sausje
Doe (soja) yoghurt in een schaaltje. Voeg toe: heel fijn gesneden komkommer, een uitgeknepen teen knoflook, zout. Roer dit door elkaar, klaar.

De volgorde van het maken: ik start altijd tegelijk met de rijst en de linzen. In de tijd dat dit kookt maak ik de courgetteschijfjes en het sausje klaar.

Opdienen:
Schep de rijst op een bord, daaroverheen de linzen en rangschik vervolgens de schijfjes gefrituurde courgette eroverheen. Serveer de yoghurtsaus apart zodat iedereen naar believen kan nemen
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats