laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Lamsbout met fijne dragonsaus
  ingrediënten:
   
  • 1 kg lamsbout zonder been
  • 1 dl vleesbouillon (1/4 blokje opgelost in 1 dl heet water)
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1,5 dl room
  • 6 eetl. olijfolie
  • het sap van 1/2 citroen
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • kruiden:
    • 1 koffiel. tijm
    • 2 blaadjes laurier
    • 1 eetl. dragon
    • 1/2 eetl. rozemarijn
  bereiding:
    de dag voordien:
- Doe de lamsbout in een plastic zak die net iets breder is dan het vlees. Strooi er 1 koffiel. tijm in, 1/2 eetl. dragon en 1/2 eetl. rozemarijn. Doe er ook de 2 blaadjes laurier, de fijngesneden sjalot en de fijngesnipperde teentjes knoflook bij.
- Giet er 1 dl witte wijn bij, het sap van 1/2 citroen en 6 eetl. olijfolie. Sluit de zak met een elastiekje en schud de marinade nog eens goed door elkaar. Laat het vlees op deze manier 24 u trekken op een koele plaats. Af en toe nog eens door elkaar schudden.


- Haal het vlees uit de zak en dep het droog met keukenpapier.
- Leg de lamsbout in een braadschotel en schuif (zonder bijkomende vetstof) in een voorverwarmde oven op 230°C. Na 15 min. wordt de lamsbout mooi bruin. Draai hem om, zet de oven op 190°C en laat nog 20 à 30 min. verder braden.
- Controleer of het vlees voldoende gebraden is door er met een breinaald in te prikken. Als het uitlopende vocht nog echt rood is, laat u het vlees nog langer braden, tot bij controle het vocht roze is (lamsbout is op z'n best als het vlees nog rozig is).
- Plaats het vlees op een schotel en laat het in de uitgeschakelde oven nog 10 min. rusten (zo kunnen de sappen zich over het vlees verdelen).
- Intussen bereidt u de saus: giet het braadvet weg. Doe 1 dl bouillon en 1 dl witte wijn in de braadschotel en schraap de braadresten goed los. Zeef dit mengsel en doe het in een braadpan. Laat 2 à 3 min. hevig koken.
- Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte. Roer er 1/2 eetl. dragon door en laat nog enkele sec. op het vuur staan.
Afwerking
- Geef er gestoofd witloof bij of krulsla met kroketten.

Voor diepvriesvlees
- het vlees niet laten ontdooien.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats