laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Mokkagebak op grootmoeders wijze
  ingrediënten:
   
  • 1 pak petit-beurre koekjes
  • 2 soeplepels oploskoffie
  • 1 diepe koffielepel oploskoffie
  • 200 g zachte zoutloze boter
  • 100 g fijne griessuiker
  • 5 eierdooiers
  • 2 soeplepels bittere cacao (eventueel)
  bereiding:
    - Een koffie-extract bereiden door de koffielepel oploskoffie te mengen met 2 à 3 koffielepels kokend water. De boter en de suiker goed door elkaar kloppen, tot u een schuimige massa krijgt.
- De eierdooiers een voor een toevoegen, terwijl u blijft kloppen. Vervolgens geleidelijkaan het koffie-extract hierin vermengen met een spatel.
- De inhoud van een kop sterke koffie maken op basis van de twee soeplepels oploskoffie. De petit-beurre koekjes in de warme koffie dompelen, zonder ze hierin te laten liggen.
- Leg ze in rijen van 4 koekjes in de lengte, de een naast de ander. Besmeren met 1 à 2 mm mokka-creme. Vervolgens een nieuwe laag van 4 koekjes hierop leggen.
- Dit doet u zo vaak tot het pak koekjes op is. Afwerken door alles glad te strijken, ook de zijkanten van de rechthoek, zodanig dat u een soort van "staafvormig" gebak krijgt.
- Laat de taart enkele uren in de koelkast rusten, zodat de creme goed kan opstijven, en het gebak steviger wordt, wat het versnijden vergemakkelijkt. Bij het opdienen eventueel overstrooien met cacaopoeder.

TIPS:
* Deze taart kunt u eveneens klaarmaken in "individuele porties" met het formaat van een koekje.
* De creme au beurre bereidt u best met een keukenrobot. Het kan echter dat de creme te hard wordt in het midden van de klopper. In dat geval verwijderen met een spatel.
* De toevoeging van het koffie-extract aan de creme au beurre (zodanig dat u een mokka creme au beurre verkrijgt) moet geleidelijkaan gebeuren zodat de creme niet te bitter wordt. Af en toe proeven is de boodschap !
* Voor de eerste laag weekt u enkel de bovenkant van de petit-beurre koekjes.
* Als een van de koekjes in twee breekt, leg dit dan in het midden van de taart. Dankzij de laag creme zullen de stukken snel opnieuw samengevoegd worden.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats