laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Capunata
  ingrediënten:
   
  • 1 kg aubergine in blokjes gesneden
  • grof zeezout
  • 15 cl goede olijfolie
  • 5 stengels bleekselderij in stukjes van zo'n 2 cm gesneden
  • 1 grote ui in dunnen plakjes gesneden
  • 500 g passata (gezeefde tomaten)
  • een handvol basilicum blad in stukjes getrokken (niet snijden)
  • 1 stevige peer, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels kappers, (als de kappers in zout water werden geconserveerd, laat ze dan een uurtje in vers water staan om ze van het zout te ontdoen)
  • 2 handenvol olijven, groen of zwart, ontpit en gehakt
  • 2 handenvol pijnboompitten
  • 2 eetlepels suiker (mag ook iets meer, proef eerst op smaak, je kan er altijd later nog wat bij doen, honing mag ook)
  • 10 cl wijn azijn, liefst Italiaanse
  • 2 of 3 handelvol gehakte en geroosterde amandelen of geroosterd broodkruim
  bereiding:
    - Leg de aubergines laag voor laag in een vergiet en strooi het zout over elke laag. Laat ongeveer een uur staan. Spoel ze daarna en droog ze af met keukenpapier.
- Verhit ongeveer tweederde van de olie in grote pan en bak de aubergines voor een minuut of tien. Haal de aubergines uit de pan en zet opzij.
- Blancheer de selderij in kokend water voor 5 minuten, laat ze uitlekken en zet opzij.
- Verhit de olie in de pan opnieuw en bak de ui tot deze goudbruin is, voeg daar de passata en de helft van de basilicum toe. Laat een minuut of tien inkoken en voeg daarna de selderij, de peer, de kappers, de olijven, de pijnboomputten, suiker en azijn toe. Laat het geheel onder af en toe roeren nog 20 minuten inkoken.
- Doe nu de aubergine en de rest van de basilicum in de pan en laat nog zo'n 10 minuten doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot dat het nog net warm is. Schep het nu voorzichtig over op een platte schaal. De aubergine moet nu ongeveer al het vocht van de passata hebben opgenomen.
- Laat de schotel nog een aantal uren staan. Serveer op kamertemperatuur, strooi op het laatst nog wat basilicum voor garnering en de gehakte amandelen over de Capunata.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats