Gravad lachs (gemarineerde zalm) |
|
ingrediënten: |
|
|
[color=blue]- **Voor de zalm: [/color]
- 1,5 kilo zalm (middenstuk met schubben)
- 2 bosjes dille (gewassen en grof gehakt)
- 2 eetlepels grof zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel grove witte peper
[color=blue] - **Voor de mosterdsaus:[/color]
- 6 losgeklopte eierdooiers
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel suiker
- halve eetlepel azijn
- 2 theelepels witte peper
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels fijngehakte dille
|
|
bereiding: |
|
|
- Snijd de zalm in de lengte door en verwijder de graten. Spoel de zalmhelften goed af en dep ze droog. Leg een helft met de huidzijde naar beneden in een schaal en bestrooi deze helft met dille. Meng zout, suiker en peper en strooi dit hierover. Leg hierop de andere helft met de huidzijde naar boven. Bedek het geheel met aluminiumfolie en leg daarop een bord en gevulde conservenblikken. Laat de zalm 24 uur in de koelkast liggen. Daarna moet de zalm nog 4 dagen in dit sap marineren. Keer de vis dagelijks enkele malen om en begiet hem met de marinade.
- Meng voor de saus alle ingredienten.
- Haal de zalm uit de marinade, schaaf dille en specerijen eraf en dep de vis droog. Snijd de vis vervolgens diagonaal in dunne plakken en serveer hem met de mosterdsaus. Samen met toast en sla opdienen. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|