laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Fazant op zijn Brabants
  ingrediënten:
    Voor 4 personen:

  • 2 jong maar stevig uit de kluiten gewassen -fazanten
  • 200gr boter
  • 5 dl arachide-olie
  • peper (eventueel zout)
  • 12 stronken witloof
  • 2 dl water
  • fijngehakte peterselie
  bereiding:
    Witloof werd in de vorige eeuw in Brabant geboren. En fazanten voelen zich biezonder thuis in de talrijke Brabantse cikoreivelden. Ze zijn dus voor elkaar geboren, de fazant en het witloof. Peper en zout de fazanten uitvoerig, ook langs de binnenzijde. Laat en klein klontje boter in elke vogel glijden. Bereid het witloof in een grote pan.
Zet een braadslee op het vuur waarin de vogels mooi naast elkaar passen. Laat opwarmen, voeg de olie toe en daarna 100 g boter. Laat het braadvet een lichtbruine kleur krijgen. Bak daarin de vogels op tot ze aan alle kanten een heerlijk bruin kleurtje hebben verkregen. Schuif de schotel vervolgens in de voorverwarmde oven. De oven staat afgesteld op
180°C. Overgiet meer dan regelmatig. Na een goed half uur tot 40 minuten zijn de vogels smeuïg en gaar. Laat het vlees niet uitdrogen.
De schotel mag dan uit de oven. Versnij de fazanten. In totaal blijven dus 4 borst- en vleugelstukjes over en 4 billetjes.
Zet de braadslee opnieuw bovenop het vuur. Giet het water de pan in. Roer zeer zorgvuldig over de bodem om alle smaakstoffen op te lossen. En laat inkoken tot er nog de helft van overblijft.
Deze saus gieten we bij het gebruinde witloof. Bovenop leggen we eerst de billetjes. We laten zacht even verder stoven met het deksel op de pot. Vijf minuten. Dan mag het borstvlees erbij. Nog even vijf minuten laten stoven.
We schikken nu fazant en witloof op een serveerschotel of op de borden. De saus in de pot binden we door er, van het vuur af, vlug een klantje boter te laten in uitsmelten. Terwijl de boter smelt, schudden we de pan heen en weer.
De saus mag nu over de vogels en het witloof en we werken af met wat fijngehakte peterselie.
Bij deze vorstelijke fazant serveren we uiteraard een paar heerlijke aardappelkroketten.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats