laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Catalaanse creme
  ingrediënten:
   

  • ** voor de creme:
  • 300 ml. melk
  • 200 ml. room
  • 1 kaneelstokje
  • reepjes schil van 1 onbespoten citroen
  • 5 eidooiers
  • 1 eetlepel maiszetmeel
  • 1 snuifje zout
  • 80 g. suiker
  • 4 eetlepels bruine suiker om te gratineren

  • ** voor de amandelroom:
  • 50 g. ruwe marsepeinmassa
  • 4 cl. grand marnier
  • 40 g. gemalen amandelen zonder schil
  • 1/4 l. room
  • 30 g. suiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  bereiding:
    - De melk met de room, het kaneelpijpje en de reepjes citroenschil aan de kook brengen. De pan wegzetten en 20 minuten laten trekken. Het kaneelpijpje en de citroenreepjes uit de pan halen.
- Intussen de eidooiers, het ma?szetmeel, het zout en de suiker in een kom met de garde tot schuim kloppen. De melk weer aan de kook brengen en onder voortdurend roeren met de ei-massa vermengen. Alles in de pan doen, roeren en op een laag vuur aan de kook brengen. Zodra de cr?me zo dik is dat ze op de rug van een lepel blijft liggen, 6 vormpjes vullen en op een koude plaats zetten.
- Een half uur voor het serveren de cr?me met de bruine suiker mooi gelijkmatig bestrooien. Op de op de hoogste stand voorverwarmde gril zetten en de suiker smelten. Weer op een koude plaats zetten. Wie wil kan de cr?me ook zonder karamel opdienen.
- Voor de amandelroom de ruwe marsepeinmassa met de grand marnier en de gemalen amandelen tot een gladde massa roeren. De room met de suiker stijfkloppen en de helft met een garde onder de amandelmassa roeren. De rest eronder scheppen. Met citroenschilletjes bestrooien.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats