laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Kersenwijn
  ingrediënten:
   

  • 6 l kersensap
  • 3 l water (liefst bronwater)
  • 1,5 kg suiker geselectionnerde gisten
  • 1 g Salmiak zout
  bereiding:
    - Gebruik morelkersen om de smaak van Bourgogne te benaderen, 2/3 morellen + 1/3 zoete kersen om een Porto smaak te bekomen. De kersen kneuzelen en een nacht laten rusten; de pitten niet breken.
- Het fruit persen, het sap afwegen en in korfflessen verdelen.
- De hoeveelheden water en suiker berekenen en de suiker in het water oplossen; als alles opgelost is, Salmiak zout en geselectionnerde gisten toevoegen, daarna alles bij het kersensap gieten, teeds de verhouding in het oog houden. Wat de gisten betreft, kies ze in functie van de gewenste wijnsmaak: Bourgogne- of Portosmaak.
- Plaats uw flessen in een lokaal waar een temperatuur heerst die tussen 20 en 25?C ligt en laat de eerste gisting plaatsgrijpen: de inhoud van de fles begint te schuimen en loopt soms over. Voorzie dus een bescherming onder uw flessen om te voorkomen dat het kersensap vlekken naalaat.
- Als de gisting kalm geworden is, komt er een waterslot op de hals van de mandfles om te vermijden dat lucht het gistingsproces verhindert. Laat de fles een maand lang rustig staan: regelmatig het niveau van het waterslot nazien en bijvullen.
- Een maand later, moet de wijn geklaard worden: met behulp van een hevel wordt hij in een ander vat overgetapt, zonder dat de dikkere bodemlaag meegenomen wordt. Laat nog 2 maanden rustig staan.
- Na dit tijdstrek, nog eens afhevelen en bottelen. De alcoholgraad ligt tussen 11? en 12? GR.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats