Witloofsoep met zuring en sint-jakobsnootjes |
|
ingrediënten: |
|
|
1 kg witloof
100 g zuring
Kervelpluksels
Vers gemalen peer
Zout
Muskaatnoot
2 l kippenbouillon
2 eetlepels bloem
1 koffielepel poedersuiker
8 sint-jakobsnootjes
sap van 1 citroen
100 g boter |
|
bereiding: |
|
|
Maak het witloof schoon en snipper het fijn. Bestuif met bloem en suiker en fruit het een paar minuten aan in een klont boter. Houd wat witloofsnippers apart voor de garnering. Voeg de gewassen zuring toe en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot. Overgiet met kippenbouillon. Laat 10 minuten doorkoken tot het witloof gaar is en de soep lichtjes gebonden. Pureer met de staafmixer. Snijd de zorgvuldig gespoelde sint-jakobsnootjes horizontaal middendoor en bak ze in een paar minuten mooi gaar en goudbruin in de boter. Kruid met peper en zout en bedruip met citroensap. Voeg bij de soep en garneer met witloofsnippers en kervel. Vervang de sint-jakobsnootjes eventueel door garnalen, krabbenvlees of stukjes kreeft voor feestelijke gelegenheden.
Als je niet aan het lijnen bent, kun je wat (zure) room door de soep roeren voor het serveren. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|