laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Gebakken zalmfilet in rode wijnsaus
  ingrediënten:
   

  • 4 zalmfilets ? 150 gram
  • 3 eetlepels bloem
  • 40 gram boter
    [color=blue]
  • **voor de saus:[/color]
  • 3 deciliter fruitige rode wijn
  • 2 schijfjes limoen 30 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • zwarte peper en zout naar smaak
    [color=blue]
  • **voor de garnering:[/color]
  • schijfjes limoen en/of citroen
  bereiding:
    Bereiding:
**Maak de saus:**
- Doe alle ingredi?nten voor de saus in een pan. Breng de inhoud tegen de kook aan, en laat vijftien minuten trekken. Zeef de vloeistof. Om er een saus van te maken moet de gekruide wijn worden gebonden. Dit staat niet in het oorspronkelijke recept beschreven, de kok wist dat zelf wel. Er zijn drie mogelijkheden, binden met brood (A), met ei (B), of met een roux (C). Binden met brood en met eidooier zijn methodes die veel in Middeleeuwse recepten worden toegepast. Het binden met een roux is moderner, deze methode wordt pas in de zeventiende eeuw beschreven (hoewel er al eerder sauzen met bloem werden gebonden).
Probeer de verschillende manieren om de saus te binden eens uit, en merk hoe het aanzien en het mondgevoel van zo'n saus wordt bepaald door de manier waarop deze wordt gebonden.
voor het binden van de saus:
- A. 2 sneetjes lichtgeroosterd witbrood zonder korst: In de pan doen als de wijn op het vuur staat en het geweekte brood met de wijn door een zeef wrijven.
- B. 1 rauwe eidooier: Dooier losroeren, eerst met een beetje van de gezeefde warme wijn vermengen, dan al roerende de eidooier in de pan doen. Blijven roeren tot de saus is gebonden. De wijn mag niet meer koken.
- C. 30 gram boter en 30 gram bloem: Boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erbij, enkele minuten op laag vuur verwarmen. Dan scheutje gezeefde wijn erbij, roeren tot de vloeistof is opgenomen, weer wijn erbij, totdat alle wijn is gebruikt.
**Bak de zalm:**
- Haal de stukken zalmfilet door de bloem, bak ze mooi bruin in hete boter (vijf minuten is genoeg), en leg ze in een platte schaal, versierd met citroen- en limoenschijven. Geef de saus er apart bij in een sauskom, giet de saus over de vis, of giet eerst de saus in de schaal en leg daar de zalm op.
- Volgens het oorspronkelijke recept moet de gebakken zalmfilet nog even stoven in de saus, en wordt de vis in de saus geserveerd. De vis wordt dan wel erg gaar.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats