|
|
|
Traditional Christmas Cake |
|
ingrediënten: |
|
|
- 285 gr boter
- 225 gr bruine suiker
- 3 grote eieren
- 285 gewone bloem
- snuifke zout
- 2 kleine koffielepels gemalen nootmuskaat
- 2 kleine koffielepels gemalen gember
- 2 kleine koffielepels gemalen kaneel
- 120 gr gemalen amandel noot
- 340 gr krenten
- 340 gr rozijnen
- 340 gr Sultana rozijnen
- 170 gr geconfijte kersen, in stukjes gesneden
- 170 gr Gemixte schillen (de schillen van appelsienen en citroenen geconfijte)
- Geraspte schil in stukjes gesneden (verse schil van appelsien & citroen)
- sap van 1 citroen
- 50 gr amandelen (pellen en fijn maken)
- 100 ml brandy
- 700 gr marsepein
- 400 gr Koninglijk suikerglazuur
|
|
bereiding: |
|
|
Warm de oven to 160 graden Celcius
Boter een diepe ronde bakvorm (20 cm doorsnee) en doe er een dubbelle laag (vetvrij papier)in.
vermeng de suiker en de boter in een grote mengelkom. Klop de eiren ertussen een na een en voeg een lepel bloem bij telkens een ei er word ingeklopt. Zift de rest van de bloem erbij tesamen met de gemalen amandelen en de nootmuskaat,gember en kaneel. Roer dit goed tesamen en doe er nu de gedroogde vruchten, de geconfijte vruchten, de schillen erbij alsook de amandelen en het sap van de citroen.
Roer al de ingredienten goed dooreen tot alles een grote massa is.
Doe dit mengsel in de bakvorm en maak de bovenkant vlak en dan maakt ge een kleine holte in het midden.
Bak voor een uur, dan verlaagg de warmte tot 140 graden Celcius voor nog een uur.
Leg nu het vetvrije papier boven op de cake en bak voor 90 minuten tot 2 uur verder.
De cake is klaar wanneer ge een vleespen in de cake duwt (of een breinaald) in het midden van de cake en hij komt eruit zonder dat er gebak aan vast zit en de cake vast aan voelt .
Laat de cake nu volkomen afkoelen, dan maak je gaatjes in de cake aan de onderkant en dan giet je de brandy heel voorzichtig en zachtjes over de bovenkant .
Wikkel de cake in folie en bewaar in een luchtdichte doos.
Ge kunt deze cake verschillende maanden bewaren en het is NIET nodig om dit in te vriezen.
Twee weken voor Kerstmis doe je de marsepein over de cake en de zijkanten en laat dit drogen voor 3 dagen.
De beste manier om dit te doen = strijk een dunne laag confituur op de cake zodanig dat de marsepein vastplakt.
Na drie dagen kan je de koninglijk suikergazuur rond de cake doen en dan kan je de cake versieren.
Koninglijk suikerglazuur = Bloemsuiker mengen met water (druppeltjes - niet te veel ineens) en enkele druppels glycerine om de suiker zacht te houden. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|
|
|