Chateaubriand met wijnkoopmansboter |
|
ingrediënten: |
|
|
- 4 chateaubriands van het kleinhoofd van elk 200 g, 5 tot 6 cm dik
- 40 g geklaarde boter
- 1/3 l rode wijn
- 2 dl portowijn
- 25 g gesnipperde sjalotten
- 250 g roomboter
- 1 koffielepel citroensap
- 1 koffielepel peterselie
- zout,
- versgemalen peper
|
|
bereiding: |
|
|
Breng de wijn en de port met de sjalotten aan de kook en laat volldeig inkoken. Laat afkoelen. Voeg er zacht geroerde boter bij. Parfumeer met citroensap en gehakte peterselie. Zout en peper. Vorm een rol van de wijnkoopmansboter, wikkel in aluminiumfolie en laat hard worden in de koelkast. Zout en peper de chateaubriands. Verhit de geklaarde boter in een pan en bak de biefstukken 1 min. aan elke kant mooi bruin op hoog vuur. Het vlees moet snel worden dichtgeschroeid zodat er geen sappen verloren gaan. Zet het vuur laag, bedek het vlees met aluminiumfolie en laat 8 min. rusten. Als er nu kleine bloeddruppeltjes op het vlees staan betekent dit dat het van binnen mooi roze is. Haal de chateaubriands uit de pan. Deglaceer de bodem van de pan met de 2 eetlepels water. Snijd de koopmansboter in schijven. Leg het vlees op warme borden. Giet wat braadjus naast de biefstukken en schik 1 tot 2 schijfjes boter op het vlees. Dien dadelijk op. |
|
|
|
|
mail dit recept naar een vriend of vriendin |
|