laatste
  per categorie
  alfabetisch
  zoeken
 
  links
  gastenboek
  info
 
 Palingpastei met wijn en cognac
  ingrediënten:
   
  • 150 gr. wijtingfilet,
  • 750 gr. aal of paling,
  • 6 sneetjes witbrood,
  • 500 gr. bloem,
  • zout/peper,
  • 225 gr. boter of margarine,
  • 3 eieren,
  • 1 dl. koud water,
  • 1/2 el. verse bieslook,
  • 1/2 el. kervel,
  • 1,5 el. peterselie,
  • 2 el. fijngehakte sjalotten,
  • 2 el. droge witte wijn,
  • 2 el. cognac,
  • 1 el. melk,
  • 1 el. olie.
  bereiding:
    Voorbereiding:
Meet de ingredienten af. Neem 1 van de 3 eieren en splits dooier en eiwit. Zeef de bloem en voeg er een el. zout aan toe. Snij de boter in stukjes. Maak een kuiltje in de bloem en voeg er de stukjes boter, 1 ei en 1 dl. koud water aan toe. Maak hiervan een deeg. Bestrooi een werkvlak met bloem. Rol het deeg hierop uit. Vouw het deeg op en herhaal deze methode tot er een soepel deeg is ontstaan. Doe het deeg in een plastic zak of schaal met plastic folie en laat dit tot de volgende dag rusten. Snij de korstjes van het witbrood en verkruimel het. Neem 1 ei en meng dit erdoor. Pureer de wijtingfilet met 25 gr. boter en voeg er de fijngehakte kruiden aan toe. Hou wel 1 el. peterselie achter. Voeg het geweekte brood eraan toe. Breng met zout en peper op smaak. Fileer de aal, en snij de aal in stukken van zo'n dikke 2 cm. Meng de droge witte wijn met de cognac, 1 el. olie, zout en peper en besprenkel het vismengsel hiermee. Zet het weg in de koelkast voor ca. 2 uur. Neem de aal uit het mengsel, laat het uitlekken en dep het droog. Bewaar het vocht. Neem de fijngesnipperde sjalot en de resterende el. peterselie en bestrooi de aal hiermee. Neem een klont van de boter/margarine en bak hierin de aal in een koekenpan voor een paar minuten aan. Giet het visvocht dat je hebt bewaard en overheen en laat alles afkoelen.

Bereidingswijze:
Neem het deeg uit de koelkast en rol 3/4 van het deeg uit tot een mooie lap van iets minder dan een 1/2 cm dik. Neem een patepot en bekleed deze met het deeg. Neem 1/3 van de wijtingpuree en bestrijk de bodem ermee. Leg hierop de helft van de aal, en de helft van het visvocht waarin de aal is aangebakken. Stapel de wijtingpuree en de aal en eindig met de wijtingpuree. Neem het laatste restje van de boter/margarine, smelt dit en giet het over de wijtingpuree. Rol het resterende deeg uit tot een dekseltje en dek hiermee de patepot af. Prik aardig wat gaatjes in het dekseltje met een grove breinaald, zodat er lucht kan ontsnappen en het deksel knapperig wordt. Klop een eidooier los met de melk en bestrijk het dekseltje ermee. Bak de pastei in een oven van 200 graden C. in circa. 2 uur. Laat de pastei afkoelen en zet 'm weg in de koelkast totdat er gegeten wordt.

Een witlofsalade met dille past hier uitstekend bij.
 
 
Share/Bookmark

  mail dit recept naar een vriend of vriendin
 
Free counter and web stats